Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Jsme politicky naivní. No a co?

S předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o práci, na kterou se osm let těšil

Ivan Bartoš • Autor: Milan Jaroš
Ivan Bartoš • Autor: Milan Jaroš

Čeho se vám povedlo dosáhnout?

Přítomnost strany v Poslanecké sněmovně má obrovskou výhodu. A nejde jen o to, že se hlasuje, ale je to o celém mediálním tahu. Díky tomu jsem mohl řešit chystanou likvidaci odboru protidrogové politiky na Úřadu vlády. Nevím, jestli to bylo vedené tím, že si Jindřich Vobořil dovolil kritizovat Babišovu snahu přesunout pivo do lehčí daňové zátěže. Vobořil prohlásil, že v zemi, kde se adoruje alkohol, nemá smysl dělat racionální protidrogovou politiku. Když jsem se dozvěděl, že má být jeho odbor zlikvidovaný, tak jsme rozjeli kampaň přes Mladou frontu, interpeloval jsem ministra, bavili jsme se s lidmi z OSN o tom, že je nesmyslné likvidovat jediný funkční odbor na poli řešení drogové problematiky, a Andrej Babiš couvl. Dokonce řekl, že tam naleje dalších 100 milionů. Takže evidentně ta práce se takhle musí dělat, není to jenom to vyjednávání v parlamentu, ale taky o mediální práci.

Je tak snadné změnit Babišův názor?

To není doména Andreje Babiše. Jde o historický problém politiků v Česku. Někdo za nimi přijde, odvypráví svoji verzi problému a oni ji opakují. Přijde, já nevím, pan Strejček z OSA na kulturní výbor a odvypráví, jak je potřeba něco dvojnásobně zdražit, protože mu prodej cédéček poklesl o polovinu. A poslanci nemají čas něco si ověřovat. Ani premiér pravděpodobně vůbec nemá čas jít do detailu, tak koupí nějaký názor a zařadí si ho do portfolia.

Piráti se netají ambicemi změnit Česko. Zároveň chcete zůstat v opozici. Není v tom rozpor?

Copak je opoziční práce zbytečná? Práce poslanců není jen hlasování na plénu. Denně se bavím se stovkami lidí, chodíme na výbory, dáváme pozměňovací návrhy. A pokud je návrh dobrý, tak mně je fakt jedno, kdo ho navrhl. Nebo naopak pokud je špatný, tak je mi jedno, že za ním stojí kamarád.

Budete hlasovat pro návrhy vlády, které nedáte důvěru?

Úplně v pohodě. Andrej Babiš si napsal program, který se hodně inspiroval z cool věcí v programu jiných stran. Teď po sněmovně běhá pan Faltýnek s tabulkou programové shody s jinými stranami. A to je přece super, pokud tam mají sedmdesátiprocentní shodu s tím, co mají Piráti už dlouho v programu. Nebudeme tedy vládní návrhy cupovat, pokud jsou dobré.

Vláda je ale víc než jen množina návrhů zákonů. To znamená, že podporou jejich návrhů v parlamentu se budete de facto podílet na fungování vlády jako celku.

Proč vlády? České republiky… Vždyť kvůli tomu jsme šli dělat politiku.

Jde o politické těleso, které Českou republiku řídí.

Ne, jde o legislativu. Mně je úplně jedno, jestli se cítí nějaký ministr díky našim hlasům dobře nebo jestli mu roste popularita. Mně jde fakt o to, jak změny dopadnou na lidi. Politiku jsme nešli dělat kvůli korytům, já jsem si vstupem do profesionální politiky výrazně pohoršil. Naším cílem je měnit zákony tak, aby byly ve prospěch lidí. Naše cesta do sněmovny trvala osm let a zvolením se pro nás v principu nic nezměnilo, jen teď máme větší možnosti prosazovat své věci.

Tím de facto podpoříte vládu, která kromě vašeho zákona může prosadit osm jiných věcí, jež se vám nebudou líbit.

Podpoření dobrého zákona není žádná legitimizace předchozích špatných zákonů.

Z opozice se taková věc dělá snáz. Kdybyste byli v koalici, tak vláda s tak volným přístupem k hlasování nepřežije.

Koaliční smlouvu, jež a priori vylučuje svobodné hlasování ve věcech, které nejsou definované koaliční smlouvou, bychom nepodepsali. My jsme nejspolehlivější partner na českém politickém nebi. Kdyby ostatní strany dělaly to, co slibují, tak lidé nevolí Babiše, Okamuru a komunisty. Furt se tady bavíme o nějaké reálné, kompromisní politice. Mně je úplně jedno, kde má někdo jaké pozice, my nechceme žádné dozorčí rady, chceme prostě změnu. Jestli se povede, tak se povede, jestli se nepovede, tak počkáme na později. Někdo to může nazývat naivitou, mně je to ale jedno, my si jedeme své.

Taky mě napadlo slovo naivita…

Ať si to každý onálepkuje, jak chce. Když jsme před osmi roky začali, nestála za námi žádná média, žádný podnikatel, žádné cizí peníze, od začátku jsme byli transparentní, všechny věci, které jsme začali prosazovat, jsme napřed aplikovali na sobě, třeba registr schůzek s lobbisty. Moc sice nedám na průzkumy, ale zatím nás lidé evidentně hodnotí tak, že naše preference dál rostou. I proto to tak budeme dělat dál. Máme program na čtyři roky dopředu, 20 priorit, 120 programových bodů. My se nehledáme.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].