Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Soumrak rocku

Žánr, který donedávna dominoval populární hudbě, zmizel z hitparád

Situace není růžová. (Bono z U2) • Autor: Profimedia, TEMP Camerapress
Situace není růžová. (Bono z U2) • Autor: Profimedia, TEMP Camerapress

Rock zmizel. Není v hitparádách, v rádiích, dokonce ani ve výročních anketách. Kytarový žánr, který byl dekády dominantním stylem populární hudby, se v posledních sezonách poroučel z výsluní. Nejlépe to ilustroval pohled do průběžného britského žebříčku prodejnosti za rok 2017. Pop se tu pral o slovo s rapem, R&B, hudbou z muzikálů nebo retropísničkářstvím – ovšem první deska, jež by se dala považovat za rockovou, se nacházela až na 16. příčce, a do hitparády ji navíc vynesla čirá nostalgie. To album se jmenuje Sgt. Pepper‘s Lonely Hearts Club Band a před půl stoletím ho vydali The Beatles.

Za oceánem je situace podobná. Nejúspěšnějšími umělci roku 2017 byli popová hvězda Taylor Swift, rapper Kendrick Lamar a Ed Sheeran, písničkář, který absorbuje vlivy „urban music“. Kytarové album, které by se dalo považovat za komerční trhák, zastupuje až ve druhé desítce Metallica. Agentura Nielsen SoundScan navíc hlásí, že kategorie hip hop a R&B je už oficiálně nejposlouchanějším žánrem ve Spojených státech. Na konzumaci hudby se podílí z 25 procent a jeho oblibě pomáhá streamování.

Od počátku šedesátých let byl rock urychlovačem společenských změn, šel ruku v ruce s generační vzpourou a novou teenagerskou kulturou, byl odrazem sexuálního uvolnění i psychedelických a drogových experimentů. Dokázal být hlasem politického uvědomění a civilizačních úzkostí i spektáklem a masovou zábavou, která na stadiony lákala desítky tisíc fanoušků. V poslední dekádě se ale jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].