Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nový příběh naší doby

Motor v podobě touhy po globalizaci zhasl. Co jej teď vystřídá?

Daniel Kahneman, laureát Nobelovy ceny za ekonomii, kterou získal za zásadní proměnu našeho porozumění lidské motivaci, jednou prohlásil: „Nikdo se nikdy nerozhoduje kvůli číslu. Lidé potřebují příběh.“ To platí pro státy stejně jako pro jednotlivce. Země se vždy orientovaly v rámci širších mezinárodních příběhů. Co je ale globálním příběhem dneška?

Desítky let sloužila jako překlenující narativ studená válka. Téměř všechny státy jednaly nebo reagovaly v kontextu tohoto ideologického, politického a vojenského zápasu. Pak přišel rok 1989 a s ním pád komunismu.

Následujících zhruba dvacet let se dominantním motivem stalo otevírání světu, globalizace, kdy spolu jednotlivé země soupeřily o to, která se stane novým žádaným trhem, a kdy se západní demokratický kapitalismus zdál být s podporou americké moci a prestiže nevyhnutelným. Tvrdý úder tomuto nevinnému příběhu zasadilo 11. září 2001 a po něm se na nějakou dobu zdálo, že běh dějin řídí islamistický terorismus. Terorismus se však ukázal být příliš slabý a omezený na to, aby se stal skutečným globálním příběhem.

Co jím tedy nyní je? Tvrdím, že největším trendem dneška je oslabování amerického vlivu. Nikoli úpadek americké moci, protože Spojené státy nadále nemají ekonomickou ani vojenskou konkurenci, ale úpadek jejich touhy a schopnosti této moci využít k utváření světa. Současná administrativa je podle všeho nakloněna tomu zničit předchozí americké úspěchy – jako to dělá v případě Světové obchodní organizace –, nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].