Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nedrážděte!

Jak ukazoval Václav Havel ve svých hrách, nástrojem vlivu byrokracie na člověka je jazyk. Havlovi hrdinové přejímají jazyk úředníků a podvolují se tím systému. Znásilnění jazyka, jeho kastrace a zahlcení bezobsažnými frázemi je důležitým krokem k ovládnutí jedince.

Ideologové administrativy Donalda Trumpa jako by Havla znali a inspirovali se jím. Jak v prosinci informoval americký tisk, úředníci celostátní zdravotnické a hygienické služby CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí) byli upozorněni na existenci zakázaných slov, která nemají používat v žádostech o peníze z federálního rozpočtu. Jsou zapovězeny výrazy „lidský plod“, „postižení a sociálně vyloučení“, „nárok“, „diverzita“, „transgender“, dále spojení „založeno na vědě“ a „založeno na důkazech“.

Důvod zákazu se konsternovaní úředníci nedozvěděli, je však nasnadě: jde o to vyhnout se všemu, co by mohlo dráždit zastánce konzervativního pohledu na svět. Lidský plod – v tom slyší ultrakonzervativec ozvěnu interrupcí, diverzita a transgender provokují kvůli sexuálním menšinám, sociálně vyloučení mohou potřebovat péči státu. Pozoruhodná je alergie na slova „věda“ a „důkaz“; jednak proto, že CDC má na starosti třeba prevenci šíření viru Zika, který postihuje – pozor, nikoli zřejmě lidský plod –, ale „nenarozené dítě“, nebo boj proti AIDS, což jsou všechno oblasti, jež se bez vědeckých důkazů neobejdou.

Zařazení podezřelých termínů na černou listinu jen odráží…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].