Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Mýtus vládních odborníků

Je to nečekané, ale v politice rozhoduje a bude rozhodovat politika

Tím, že je tahle vláda obsazená odborníky, mezi které se počítám, může udělat spoustu prospěšné práce, která někdy tím propolitizováním ztrácí na dynamice.“ Řeči, kterou pronesl před Vánocemi v České televizi nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, stojí za to věnovat trochu pozornosti. Názorně totiž demonstruje mýtus, který se kolem vlád v Česku vytváří.

Ať už sám Hüner svým slovům věří nebo ne, posiluje představu, že vládní pozice se dá vykonávat nepoliticky, odborně. A dokonce že je takové pojetí lepší. Hüner hned také vysvětlil proč. Prohlásil, že je odborníkem na energetiku a že „pokud chce v energetice něco změnit, je na to vhodná doba“.

Držme se tedy energetiky. V té bude vláda rozhodovat, zda dostavět další dva bloky Jaderné elektrárny Temelín, nebo zvolit jiné řešení. Energetici na ministerstvu průmyslu se rádi tváří, že způsob, jak bude Česko získávat elektřinu, je otázka odborná. Poukazují na problematiku složení energetického mixu vzhledem k tuzemským podmínkám. Jenže to je iluze. V energetice jde taky o peníze, ekologické aspekty, veřejné mínění. Je Německo méně „odborné“, pokud vsází na jinou výrobu elektřiny? A jsme my méně „odborní“, pokud s chladnou hlavou budujeme ekonomiku závislou na ropě? A pokud je „odborné“ dovážet ropu z nestabilních částí světa, proč by mělo být „neodborné“ dovážet elektřinu z partnerských, velmi stabilních zemí? Ekonomicky i ekologicky to může být naopak velmi „odborně“ na výši, jinak řečeno výhodné.

Když to shrneme:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].