Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Inkluze pokračuje

Nový ministr školství chce získat na záměr integrace dětí se speciálními potřebami více financí

Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Je třeba provést revizi inkluzivního vzdělávání,“ prohlásil v polovině prosince na tiskovce Babišovy vlády nový ministr školství Robert Plaga. Vzápětí dodal, že to bude jeden z jeho hlavních úkolů. Jaké změny tedy můžeme od nového ministra očekávat?

Jde o peníze

Robert Plaga působí na ministerstvu školství od roku 2015, kdy dělal politického náměstka pro vysoké školy. Podle spolupracovníků má na inkluzi velmi podobný názor jako jeho předchůdce a podporovatel modelu společného vzdělávání (jehož ideou je udržet slabší děti ve třídách s vynikajícími spolužáky a tím eliminovat jejich potenciální vzdělávací a sociální propad) Stanislav Štech. Plaga po svém jmenování v médiích několikrát vystoupil s tím, že inkluzi rušit nechce. Reforma se prý má odehrát především v oblasti financování. Ministerstvo školství chce na společné vzdělávání dětí se speciálními potřebami v běžných školách vyhradit pět miliard korun. Nyní návrh rozpočtu nárok zahrnuje pouhé dvě miliardy. Zbytek peněz se chystá Plaga shánět. Ministerstvo například zmenší krajům rezervy, ze kterých se v minulosti jednotlivým školám poskytovala část výdajů (odteď to má zaštiťovat hlavně ministerstvo). Kromě toho chce sáhnout i do svých vlastních úspor.

Nový ministr vkládá největší naděje do vyjednávání s ministryní financí Alenou Schillerovou a premiérem Andrejem Babišem, které se uskuteční po Novém roce a kde je podle něj šance získat na inkluzi chybějící peníze. To však vůbec nemusí vyjít – Andrej Babiš na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].