Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Žádná věda

Respekt 51–52/2017

Chtěl bych se drobně ohradit proti sloupku pana Váchy. Píše, že „uživatelé marihuany mají třikrát větší šanci, že skončí na heroinu, než ostatní“. Jako vědec jistě zná rozdíl mezi korelací a kauzalitou a ví, že svým tvrzením popisuje korelaci – lidé, kteří kouří marihuanu, častěji užívají heroin, ale nevíme, jestli heroin užívají, protože (!) si kdysi začali s marihuanou. Pravděpodobnější je, že užívání obou látek má zkrátka společné příčiny, které ostatně autor sloupku vyjmenovává. Takže pokud například vaše dítě experimentuje s konopím, velmi pravděpodobně tím nijak neroste šance, že skončí na heroinu. V kontextu sloupku ovšem zmíněná trojnásobná pravděpodobnost zazní jako varovný argument proti legalizaci marihuany, což považuji za nevědecké. Konopí nekouřím (nedělá mi dobře na hlavu, kterou se živím) a nejsem si jist, jestli bychom je měli legalizovat. Naopak si ale jsem jist, že by si tato diskuse zasloužila pečlivější argumentaci, zvlášť od vědce.

Tomáš Znamenáček

Operace prověrky

Respekt 51–52/2017

Díky moc za text o prověrkách v roce 1970. Přináší příběhy několika lidí, kteří si jimi museli projít. U čtení si člověk opět uvědomí, jaké máme štěstí, že dnes žijeme v jiné době.

Ladu

Sex neprovozujeme proto, abychom se rozmnožili

Respekt 51–52/2017

O sexu se stále mluví málo, a proto tento článek velmi vítám. Tabu mluvit o něm s partnerem také přetrvává. Je třeba mentální změny u obou pohlaví a brát sex jako hru, která se rozvíjí.

Renata Hrzánová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].