Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Paměť národa místo Stalina

Mikuláš Kroupa
Mikuláš Kroupa

Mikuláš Kroupa dělá už 16 let všechno pro to, aby Češi neztratili paměť – a teď by rád, aby měli svoji totalitní minulost pořád na očích. Do tří let chce v Praze otevřít Institut Paměti národa, kde by se zhmotnilo všechno, na čem jeho organizace Post Bellum roky pracuje. Velké interaktivní muzeum po vzoru izraelského památníku holokaustu Jad vašem by měl nejraději přímo na Letné, místo Stalinova pomníku.

R: Skutečně je reálné stavět na Letné?

MK: To místo je natolik symbolické, že by nás v těch diskusích asi mělo zajímat nejvíc. Už některé projekty existovaly a je pravděpodobné, že jednou se tam něco stavět bude. Máme pohromadě projektový tým složený z předních odborníků, kteří chtějí s realizací pomoci. Jsou i jiná místa, ale Letná se mi zdá nejlepší.

R: Jak si institut představujete?

MK: Nejlépe jako novou stavbu. Cílem je velká moderní expozice cílená hlavně na mladou generaci, ale i na turisty. Nejde o odznáčky a dobové uniformy, ale o zážitkovou výstavu, která bude vyprávět minulost přes vzpomínky konkrétních lidí. O drama zasahující naše smysly.

R: Věříte, že o takovou věc bude zájem?

MK: Evropa čelí největší politické krizi od roku 1989. Proti ní se lze bránit vzděláváním a pohledem do minulosti. Příští rok, k výročí let 1918 a 1948, chceme vyhlásit veřejnou sbírku, která by prokázala, že tenhle národ o takový institut stojí. Jsme uvnitř…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].