Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Gogola ml.
Jan Gogola ml.

„Vážené dámy, vážení pánové, nový rok je už od svého počátku také starý, protože nezadržitelně směřuje k dalšímu 31. prosinci. I tento novoroční projev je staroročním, podobně jako je starým vše, co se událo nyní, protože s každým okamžikem se děje něco nového. Co je nové, vlastně poznáme až tehdy, když se to stane starým, protože jenom v odstupu můžeme nahlédnout, jestli něco svoji dobu proměnilo. Bez přítomnosti v minulosti nebudeme moci srovnávat a bez existence v budoucnosti přijdeme o možnost být jinými. Do tohoto nadčasového rámce zasazuji důvod, proč jsem se stal prezidentem: chci využít váhy tohoto úřadu k jeho zrušení.

Zachovejme historickou kategorii autority jako kontextuální a situační konstelaci, a nikoli jako institucionalizovanou moc ústřední tváře, která vyrůstá z krku klanové, kmenové, feudální a potažmo totalitní hierarchie. Tak jako jsme neměli vždy demokracii, tak nemusíme mít napořád hlavu státu neboli v moderní éře prezidenta, jehož funkce, a všeobecná fascinace tímto statusem, zpochybňuje představu o tom, že žijeme ve struktuře sítě epochu decentralizace s organickou povahou moci.

Zneviditelněním hlavy zviditelníme myšlenky. Nebudeme se vztahovat k určité postavě jako k apriornímu ztělesnění centra, respektive epicentra. Osvobodíme se od politiky obličeje, jehož prostřednictvím se zdánlivě orientujeme ve spleti společenských fenoménů. Například Obama je pak nositelem naděje a Trump zmaru, aniž bychom promysleli paradoxní jev, že se tak dlouho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].