Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Souboj mezi inženýry a druidy

Čeho bychom se měli bát? / Eseje světových myslitelů

Existují dva druhy pošetilců: jedni říkají, že vše, co je staré, je dobré, druzí tvrdí, že to, co je nové, je lepší. Jejich svár je stejně starý jako lidstvo samo, nicméně exponenciální rozvoj technologií tuto propast ještě prohloubil a spor vyostřil. Mé největší obavy spočívají v tom, že tato propast by mohla zmařit praktické využití technologických inovací zacílených na největší výzvy lidstva.

Pro dva znesvářené tábory potřebujeme nějaké pojmenování: nazvěme je druidy a inženýry. Druidové tvrdí, že musíme zpomalit a zvrátit škody napáchané industrializací v posledních dvou stoletích, zatímco inženýři jsou opačného názoru, a to takového, že naše současné problémy dokážeme překonat pouze s heroickým užitím nových technologií. Druidové argumentují minulostí, zatímco inženýři nás přemlouvají k útěku do budoucnosti.

Rozdělení na druidy a inženýry lze vidět téměř v každé sféře, která byla dotčena technologií. Zatímco druidové prosazují zákaz GMO (geneticky modifikovaných organismů), inženýři by chtěli vytvářet organismy umělé. Ekologičtí druidové usilují o něco, co David Brower (1912–2000) nazýval „planetárním národním parkem“, zatímco inženýři by chtěli učinit planetu Zemi lepší tak, že by po vzoru obyvatel planety Magrathea z Adamsovy knihy Stopařův průvodce Galaxií opravili všechny její poškozené části. Inženýři jsou transhumanisté a singularitáni; druidové Fronta za osvobození zvířat a Ted Kaczynski, známý jako Unabomber. V politice jsou inženýři libertariáni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].