Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Společnost

Anketa: Je 16letý občanský aktivista Jakub Čech udavač, jak říká váš spolustraník Václav Klaus ml.?

Fotka autora PETR FIALA
PETR FIALA
předseda ODS
Já bych to takto neřekl, volil bych jiná slova než Václav Klaus ml. Je ale třeba zdůraznit, že má na svůj názor právo – stejně jako dalších 14 tisíc členů ODS a 10,5 milionu obyvatel České republiky. ODS je totiž demokratická strana, kde každý může říkat, co si myslí – na rozdíl například od hnutí ANO. Celé to ale považuji za pseudokauzu a snahu očernit ODS. Ukazuje to nicméně, že naše strana je opět na vzestupu, a tudíž je i předmětem zvýšeného zájmu.
Fotka autora FILIP HUMPLÍK
FILIP HUMPLÍK
předseda pražské ODS
Přiznám se, že nerozumím chuti Respektu psát dlouhé analýzy jednoho FB statusu, který je navíc očividnou nadsázkou. Jakub Čech si vybral svoji cestu, na to má právo. Já tu jeho za vzor občanské angažovanosti nepovažuji. Rozhodl se stát mediální hvězdou na základě historek typu: „Je mi šestnáct, jedu vlakem na dovolenou a mám chvíli času, tak napíšu tři udání. A hned jak budu moct, vstoupím k Zeleným.“ Vstoupil do veřejného prostoru s touto imagí, nemůže se divit, že bude občas terčem vtipů. Václav Klaus ml. ho nazval Morozovem, já o něm v nadsázce mluvím jako o „svazáčkovi“, tedy kádru SSM. Vzpomeňte si, co jste v šestnácti dělali a chtěli dělat vy.
Fotka autora JIŘÍ NANTL
JIŘÍ NANTL
expert ODS pro výzkum a inovace
Musím říct, že nevím nic detailního o aktivitách Jakuba Čecha. Zdá se mi ale, že celý příběh má rozměr, který je dobré pojmenovat. Většina lidí včetně mě by se v šestnácti letech nejspíš věnovala zcela jiným věcem než monitorování místního úřadu. Je patrné, že řadě občanů už toto samo o sobě vadí. Je to ale jeho právo. Pokud se ze své vůle zabývá veřejnými záležitostmi a upozorňuje na různé nepravosti, je to v jeho věku neobvyklé. Ale také zcela legitimní a snad i hodné respektu. Zájem a připravenost osobně se angažovat ke svobodné společnosti patří. A nakonec, z mého hlediska: pravicovou politiku nelze dělat bez základního respektu ke každému člověku, jeho osobním postojům a stylu života.
Fotka autora ALEXANDR VONDRA
ALEXANDR VONDRA
řadový člen ODS
Když jsem toho mladíka slyšel, říkal jsem si, že to je naaranžovaná kampaň Zelených. Přiznám se, že nemám sebemenší chuť v ní účinkovat jako figurant na stránkách Respektu. Ale budiž – Václava Klause ml. se zastanu. Pobavilo mě, když mladíka na Facebooku přirovnal k Pavlíku Morozovovi, mladému hrdinovi SSSR. Sice neudává rodiče, ale je to podobný typ ideologického aktivismu, který mi vadí. Kontrola veřejných prostředků v demokracii je důležitá, ale má se to odehrávat jinak.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2017 pod titulkem Myslíte si, podobně Václav Klaus ml., že šestnáctiletý občanský aktivista Jakub Čech, který kontroluje práci radnice a podává stížnosti proti porušení pravidel, je něco jako udavač?