Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

V ANO se nepije

Andrej Babiš si posvítil na olomouckého hejtmana Koštu a oznámil, že je opilec

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO)  • Autor: ČTK
Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO) • Autor: ČTK

Pod hejtmanem Otou Koštou (ANO) se rozhoupalo křeslo, klub krajských zastupitelů jeho strany ho první únorovou neděli vyzval k rezignaci. Překvapivá zpráva o konci hejtmana, který se ve funkci stihl za necelé tři měsíce tak tak rozkoukat, byla vzápětí doplněna ještě neočekávanějším sdělením: „Začal mít problémy s alkoholem,“ oznámil prostřednictvím médií minulý týden Andrej Babiš. „Proto musí odejít.“

Hejtman Košta se o verditku předsedy Babiše, že mu alkohol brání vykonávat politickou funkci, dozvěděl stejně jako veřejnost – z novin. „Koukal jsem na to jako zjara, nikdy předtím mi nic takového nenaznačil,“ říká Košta, do podzimních voleb praktický lékař s pětatřicetiletou praxí, spoluautor knihy Žít zdravě – ale jak?. Odejít z funkce hejtmana odmítl: rozhodl se počkat, zda ho na zastupitelstvu koncem února kolegové skutečně odvolají.

Říká se to

Měsíc po ustavujícím zastupitelstvu, kde byl zvolen hejtmanem, se Košta objevil v pořadu Události, komentáře – aby tam divákům popsal setkání hejtmanů v Asociaci krajů ČR. Když člověk soustředěně sleduje záznam, všimne si, že Košta na několika místech trochu zpomaleně artikuluje. Jak později přiznal, byl toho odpoledne a večera kromě asociace krajů ještě na dvou pracovních vánočních večírcích, kde se podával alkohol. „Tak zlé to nebylo, ale pro příště vím, že jsem měl raději odmítnout, když zavolali z televize, a nemyslet si, že zvládnu všechno,“ připouští dnes.

„Někdo jiný ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].