Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Pohoršení není politika

Evropané by se v polemice s Trumpem měli soustředit na to podstatné

Předáci stran zastoupených v Evropském parlamentu, liberálové, konzervativci i socialisté, jsou pohoršeni. Donald Trump prý chce velvyslancem v Bruselu jmenovat muže, který EU srovnává se Sovětským svazem a rád by přispěl k jejímu oslabení. Přední evropští poslanci proto v dopise adresovaném členským státům a Evropské komisi volají po střetu: takový diplomat podle nich nesmí v Bruselu dostat akreditaci.

Působí to zásadově. Ovšem Trump onoho nepřítele EU, Teda Mallocha, ještě vůbec nevybral, jenom o něm údajně uvažuje a i po případném jmenování by musel teprve projít slyšením v americkém Senátu. A není vůbec jisté, že by získal podporu většiny republikánů – kteří paralelu mezi EU a totalitním Sovětským svazem a chuť vyhrotit vztahy s tradičními evropskými partnery zrovna nesdílejí. Pohoršení je tedy možná předčasné.

Je třeba nepropadat pohoršení kvůli každému tweetu.

I kdyby Malloch byl na post vyslance v Bruselu nominován, tak je namístě otázka, zda jeho veřejně inscenované odmítnutí stojí za to. Nepochybně by působilo jako ponížení Donalda Trumpa a dál by upevnilo jeho odpor k Unii. Nesmíme mít samozřejmě žádné iluze. Americký prezident otevřeně fandí euroskeptikům, s teatrálním nadšením vychvaluje brexit a v nedávném rozhovoru definoval Unii jako v první řadě obchodního rivala Ameriky a mocenský nástroj Německa.

Rozbouření sousedi

Evropský Donald – tedy prezident EU Tusk – právem upozorňuje na to, že si momentálně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].