Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Pitomé debaty, nebo pitomé stereotypy?

Česká eurokomisařka neví, že cesta k řešení její agendy může začínat i genderovou výchovou

Feminismus není disciplína, která by v Česku zvedala ze židlí a stávala se vstupenkou do nejvyšší politiky. České političky mají spíš tendenci říkat, že rozhodně žádné feministky nejsou, a občas to dělají s takovou vehemencí, jako by voliče ubezpečovaly, že nekradou. A pokud feministkami jsou – jako ministryně práce Michaela Marksová –, tak o tom ve vřavě politického boje radši mlčí.

Tradici se minulý týden rozhodly ctít i další dvě z nejvýraznějších žen zdejší politiky – eurokomisařka Věra Jourová a ministryně školství Kateřina Valachová. Stalo se tak ve chvíli, kdy se rozhodly vyjádřit ke sporu známému pod sloganem „k čemu jsou holky na světě“. Zvlášť uživatelé sociálních sítí vědí, že jde o spor nad básničkou ve školním slabikáři, kde odpověď na zmíněnou otázku zněla: aby porodily děti, staly se z nich matky. Postřeh expertů i řady laiků, že slabikář utužuje genderové stereotypy, Valachová i Jourová rázně odmítly.

Ministryně se na Rádiu Impuls svěřila, že se jí básnička líbí. „Když jsem zaslechla, že někoho trápí genderová korektnost této básně, tak první myšlenka byla, že nemá nic na práci. Myslím si, že je spousta jiných věcí, které by nás měly trápit a v čem by maminky i tatínkové potřebovali pomoci. Myslím si, že to byla taková bouře ve sklenici vody,“ prohlásila Valachová. Eurokomisařka byla ještě rozčilenější. „Když budeme vést pitomé debaty a prosazovat ještě pitomější názor, že je to něco škodlivého, tak budeme škodit maminkám,“ prohlásila Jourová v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].