Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kdybych byl prezidentem…, Společnost

Nepřetěžoval bych svého mluvčího

Marek Příkazký
Marek Příkazký

Kdybych byl prezidentem… Jednoduchý začátek přetěžké úvahy. Jako by samotná existence této rubriky předpokládala, že oslovený pisatel následujících řádků v některých věcech nesouhlasí se současným prezidentem a za pomoci magického KDYBY poradí, v čem se má polepšit. Já však doufám v nezištnost této rubriky, proto upřímně zaznamenám pár asociací, jež mi vytanou na mysli.

Předně bych, jako protipól přímé volby, zavedl odvolatelnost prezidenta z funkce. Tady už ale narážím na první problém. Je totiž možné, že by se pak v republice začali hromadit bývalí prezidenti, a jelikož každý ex má podle zákona nárok na doživotní ochranu speciálním policejním Útvarem pro ochranu prezidenta ČR, výrazně by se tím zatížil rozpočet ministerstva vnitra. Nemluvě o nároku na doživotní rentu a paušální náhradu, což měsíčně činí sto tisíc korun na jednoho exprezidenta.

Šetřil bych peněženky občanů na nákup vajíček.

Prezident má samozřejmě spoustu povinností, z nichž znám jen pár hlavních, ale mám pocit, že v posledních letech je jedna z nich krutě diskriminována, a té bych, kdybych byl prezidentem, věnoval zvýšenou pozornost: reprezentovat vlast navenek. Za vulgární výrazy na Hradě bych (podobně jako na skautských táborech) vybíral pokuty do kasičky a výtěžek na konci roku věnoval nejnenápadnějšímu pracovníkovi prezidentské kanceláře. Pokud by tyto sprosté peníze vůbec přijal.

Dále bych se, v případě svého prezidentování, obklopoval hlavně moudrými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].