Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

I muži mají svůj přechod

I silnější pohlaví čeká kolem padesátky hormonální revoluce

ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Pamatuje si, že byl ze všeho nejvíc naštvaný sám na sebe. Nejsilnější byl pocit, že ho zradilo vlastní tělo. Zjistil, že najednou nemá stejnou kuráž vyjet na motorce strmý kopec jako jeho devatenáctiletý syn. Když kvůli nateklým kolenům taktak dokončil dvacetikilometrovou túru, kterou kdysi zvládal levou zadní, a dva týdny se pak vzpamatovával. „Zaskočilo mě, že to přišlo dříve, než jsem čekal, myslel jsem si, že tyhle potíže začnou až někdy v šedesáti,“ vzpomíná mladistvě vyhlížející obchodník Petr (46).

Třiapadesátiletý muzikant Emil v poslední době zase zažívá menší chuť na sex i dříve nepoznané emocionální extrémy. Od zvýšené citlivosti po nečekané výbuchy hněvu. „Strašně snadno se dojmu, mnohem víc než dřív,“ směje se s tím, že mu slzy do očí vhání hlavně mistrovství v umění – třeba poslech Smetanova smyčcového kvarteta Z mého života. Se smíšenějšími pocity vnímá, že ho méně zajímá sex. „Někdy mě to trápí, ale má to i svoje výhody,“ říká. „Najednou se dokážu dívat na ženu, užívat si její krásu, aniž mě obtěžuje fyzický chtíč. Cítím se svobodněji.“ A zatímco Petr má díky sportu stále štíhlou postavu, Emil podle svých slov v posledních letech nejen přibral na váze, ale také se u toho „celkově zpomalil, zakulatil a zmedvídkovatěl“.

Mají různý věk, rozdílné problémy i symptomy a ještě nedávno bychom možná ztuhlá kolena, větší únavu, menší chuť na sex či „zakulacení“ odmávli jako obyčejné příznaky stárnutí. Jejich příčina je však společná a začíná se o ní čím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].