Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Hradní slam poetry

Michal Horáček, který chce kandidovat na příštího českého prezidenta, minulý týden představil svůj tým. S kulturou mu bude radit spisovatel Miloš Urban. „Váhal jsem jen krátce,“ říká autor Sedmikostelí a dalších románů.

Miloš Urban • Autor: Milan Jaroš
Miloš Urban • Autor: Milan Jaroš

R: Proč jste se rozhodl připojit k týmu Michala Horáčka?

MU: Michal Horáček je člověk s potenciálem být dobrým prezidentem a má kvalitní tým spolupracovníků. Netušil jsem, že osloví i mě, ale když to udělal, váhal jsem jen krátce.

R: Budete jeho poradcem pro kulturu. Co mu poradíte?

MU: To bych taky rád věděl! O svém angažmá vím pár dní, ale už jsem o tom začal přemýšlet. Co bych „radil“ v případě, že by se pan Horáček stal prezidentem, to zatím nedokážu říct, kromě toho, že Hrad je třeba otevřít, zpřístupnit, vyvětrat, udělat z něj stánek kultury, talentu a tvořivosti. Dál můžu fantazírovat o tom, že na Hradě bude uspořádána akce slam poetry, možná i soutěž v této bezvadné disciplíně na téma Hrad (třeba). Stejně tak si představuju festival krátkých povídek s veřejným čtením samotnými autory nebo koncert elektronické hudby s českými i zahraničními producenty. V období příprav na volbu prezidenta jsme zatím uvažovali o veřejných moderovaných debatách na vybrané kulturní téma, začali bychom nejspíš architekturou a pokračovali výtvarným uměním, designem, chtěl bych tam časem dostat lidi od módy, tvůrce počítačových her, divadelníky, nakladatele, literáty a kritiky.

R: Jakou taktikou jde podle vás porazit Miloše Zemana, pokud bude kandidovat?

MU: Nejsem stratég, taktik ani diplomat, tudíž na to neumím odpovědět. Kolem stávajícího prezidenta se moc kulturních lidí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].