Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Závěrečná zpráva o Šlachtovi

Poslanecká komise si neodpustila pokus vstoupit na zakázanou půdu

Vláda by se měla zaměřit na působení Vrchního státního zastupitelství Olomouc a zvážit tam personální kroky. To je asi nejzajímavější vzkaz ze zprávy poslanecké vyšetřovací komise, která se zabývala loňskou policejní reformou – tedy zrušením protimafiánské a protikorupční policie a vytvořením zbrusu nového útvaru pod novým velením.

Personální kroky na zastupitelství tady ale zatím naštěstí nemohou „zvažovat“ politici, nýbrž jen nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, a ten už řekl, že neexistují důvody, proč by to dělal. A tak je to s celou poslaneckou zprávou. Je víceméně jen politickým gestem, které neřeší otázku, proč před osmi měsíci provedlo policejní prezidium likvidaci zásadních jednotek tak nepřipraveně a náhle. Poslanci se ani nepokusili zjistit, co policii a společnosti reorganizace přinesla.

Tišení velkého rozruchu

Od komise se čekalo loni v červenci, kdy vznikla, opravdu hodně. Bylo to celkem logické. Policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube krátce předtím rozpustili úspěšný protimafiánský útvar a Česko mělo velké téma. Šlo o krok řízený politiky a mafiány? Vysoce postavení policisté se navzájem obviňovali z vynášení informací, podávali na sebe trestní oznámení. Státní zástupci protestovali, že změna přišla bez konzultace s nimi, a varovali, že reorganizace zastaví vyšetřování několika závažných případů, které směřují k vládním i opozičním politickým stranám či k policistům. Koaliční strany si vyhrožovaly vypovězením vládní smlouvy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].