Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Vzbouřenec v Bílém domě

Donald Trump útočí na svět, který jako prezident zdědil, a spojenci USA mají obavy. Oprávněné.

Američané se bojí o svou zemi. 
(Parodie navrhované Trumpovy zdi) • Autor: Profimedia, TEMP Europics
Američané se bojí o svou zemi. (Parodie navrhované Trumpovy zdi) • Autor: Profimedia, TEMP Europics

Washington zachvátila revoluce. Ve vzduchu se ještě vznášel pochmurný odér inaugurace, když Donald Trump vrhl proti bělostnému sloupořadí hlavního města první Molotovův koktejl politiky a nařízení. A už se nezastavil. Odešel z Transpacifického partnerství, požaduje nové projednání dohody NAFTA a zeď na hranicích s Mexikem, předělává imigraci, oblíbil si k brexitu směřující Británii i Rusko, k Evropské unii se staví chladně, obhajuje mučení, napadá média. Se svými lidmi dál útočí a v jejich stopách zůstávají jen dýmající trosky všeobecně přijímaných postojů.

Pro své kritiky je Trump bezohledný a chaotický. Nic nebylo tak uspěchané jako nedávný dočasný zákaz vstupu občanů sedmi blízkovýchodních zemí, vypracovaný v tajnosti, který jen sotva splní deklarovaný cíl: uchránit Ameriku před terorismem. Dokonce i Trumpovi republikánští spojenci lamentují, že toto nařízení poškodilo slušnou, populární politiku.

Chaos v politice obvykle vede k nezdaru. Ale u Trumpa se zdá, že chaos je součástí jeho plánů. Sliby, které v kampani zněly jako přehnané, se nyní mění ve smrtelně vážnou revoltu, jejímž cílem je otřást Washingtonem i světem.

Muž činu

Abychom se v Trumpově vzpouře vyznali, začněme u toho, jak využívá pobouření. V rozdělené Americe, kde se protivník jenom nemýlí, ale je také zlovolný, představuje konflikt politický kapitál. Čím víc Trump ve svých agitačních projevech urážel kultivované názory, tím pevněji byli jeho příznivci přesvědčeni, že opravdu dokáže zrádnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].