Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Jsme národ dospělých lidí

O nic přece nejde. Marihuana vlastně ani droga není, jen taková rekreační látka, a když máme legalizovaný alkohol a nikotin, že, tak proč ne trávu. Jako třeba v Coloradu, Washingtonu, Aljašce, Oregonu, Kalifornii a Nevadě a kdo ví kde ještě. Navíc má prokazatelné léčebné účinky, takže je vlastně svým způsobem dobrá i pro zdraví. Alkohol a nikotin jsou tisíckrát škodlivější a jsou povolené. Takže nebuďte pokrytci.

A nezapomeňte, že významní umělci tvořili výhradně pod vlivem trávy. Paul McCartney se ráno probudil, sedl k pianu a zahrál Yesterday. Takže až vy nekuřáci něco takového napíšete taky, tak se budeme bavit. Jasně, je tu narušení krátkodobé paměti. Ale jsou různé studie a víte, jak to je s vědou.

Uživatelé marihuany mají jen třikrát větší šanci, že skončí na heroinu, než ostatní, a navíc, pro heroin hraje víc faktorů, chudoba, nevzdělanost, sociální prostředí, rozvody rodičů. Bylo by nefér to házet všechno jen na marihuanu. Ani s tou schizofrenií to tak není, uživatelé sice onemocní 2,3krát častěji, ale jen když s trávou začnou jako adolescenti. Nebuďte demagogové. Jako třeba loni WHO, která uvedla, že marihuana krátkodobě a negativně ovlivňuje pozornost, soustředění, schopnost se rozhodnout, reakční čas, že zvyšuje riskantní chování, impulzivitu a u dlouhodobých uživatelů souvisí s kardiovaskulárními problémy, chronickou obstrukční plicní nemocí, rakovinami, úzkostmi, poruchami kognice, to zejména, pokud její užívání začne v dospívání, psychózami, depresemi a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].