Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Vytvořil se tu obrovský mýtus

S předsedou ODS Petrem Fialou o jednobarevné vládě ANO, nelehké době a o tom, co bude lídr momentálně nejsilnější pravicové strany iniciovat.

Petr Fiala • Autor: Matěj Stránský
Petr Fiala • Autor: Matěj Stránský

Je současná sněmovna v něčem jiná než ta předchozí kvůli počtu nových poslanců a posílení extremistů?

Nepochybně je tu nějaká změna, ale na nějaké srovnání ještě není čas, protože zatím sněmovna zasedala jenom dva týdny a řešily se věci týkající se ustavení jejích orgánů. Rozdíly v kultuře vystupování nebo ve způsobu práce se ukážou až při práci ve výborech a na tom, jak budou vypadat pléna. Já jsem zvyklý předem nepodezírat a počkat si, jaká bude realita.

Jste předseda nejsilnější demokratické strany v parlamentu. Cítíte vůči sobě tlak, ať už od členů či stoupenců ODS nebo obecně od lidí, abyste se podíleli na vládě s ANO?

Ne. Necítím jej zevnitř strany ani ze svého okolí. Jestli odněkud je cítit tlak, tak je to z médií. Ale není to tlak, se kterým bych se setkával u lidí, u veřejnosti.

Čím si to vysvětlujete? Lidé mohou mít srozumitelný zájem na tom, aby zavedená demokratická strana krotila vládu ANO.

Já myslím, že naši voliči velmi dobře rozumí tomu, co děláme. Chápou, že když jsme říkali před volbami, že máme určité představy o tom, jak má vypadat vláda, s kým do ní můžeme jít a s kým ne, tak to držíme i po volbách. Z těch ohlasů je vidět, že náš postoj je srozumitelný a pochopitelný. Ten tlak je rozehráván i samotným Andrejem Babišem a výkřiky na Twitteru či v Poslanecké sněmovně, že s ním máme jít do vlády.

Pro Respekt jste…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].