Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Puštěn ze řetězu

Vídeňská výstava ukazuje renesančního mistra Raffaela v nečekaně dynamické poloze

Autoportrét. (1506) • Autor: www.alinariarchives.it
Autoportrét. (1506) • Autor: www.alinariarchives.it

Na zažloutlém papíře rozměru třicet na dvaadvacet centimetrů je černou křídou nakreslena hlava dívky s našpulenými rty, která se dívá kamsi přes rameno. Před osmi lety se v londýnské síni Christie´s prodala za 29,16 milionu liber, v přepočtu necelých 900 milionů korun. Nikdy nikdo nezaplatil v aukci za kresbu víc než za toto dílo Raffaella Sanzia, který do dějin umění vstoupil pod jednoduchým jménem Raffael (1483–1520).

Víc než o významu díla sice částka za jeho Hlavu múzy vypovídá o marnotratnosti současného trhu s uměním (v Česku by se za ni daly vykoupit kupříkladu hned dva prasečáky). Na druhou stranu se nedá popřít, že i vědomí finanční nedocenitelnosti Raffaelových prací je jedním z důvodů, proč se právě teď před vídeňským muzeem Albertina tvoří fronty. Výstava Raffael sem na jedno místo svezla 130 kreseb a 20 maleb tohoto mistra vrcholné renesance, ale zmíněnou práci z majetku anonymního amerického sběratele mezi nimi nenajdeme. Je tu k vidění její varianta, která Raffaelovi rovněž posloužila jako přípravná studie k jedné z fresek na zdech Vatikánského paláce.

Studie hlavy a ruky.
(1519–1520)
Studie hlavy a ruky. (1519–1520)

Sestra rekordní múzy patří oxfordskému muzeu Ashmolean, které výstavu spolu s Albertinou připravilo. Premiéra výstavy v Anglii proběhla v létě a vzhledem k citlivosti půl tisíciletí starých děl už na další reprízu nedojde. Ostatně Raffaelovy kresby jsou zřídkakdy veřejně prezentované i v institucích, které je vlastní,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].