Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, V hlavě

Psychopat nebo šimpanz

Lidoopi, masoví vrazi a prezidentští kandidáti mají něco společného

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud jste tohle speciální prezidentské vydání dočetli až sem, máte zřejmě pocit, že o uchazečích o nejvyšší státní funkci už asi víte všechno. Omyl. To nejhorší jsme si schovali na konec. Totiž výpravu do mozku vrcholných politiků.

Šéf tlupy

Dodejme pro pořádek, že nic z toho, co se na následujících řádcích dočtete, se nemusí týkat aktuálních českých prezidentských kandidátů – natožpak prezidenta aktuálně úřadujícího. Renomovaní psychologové a psychiatři všude na světě se brání odbornému hodnocení žijících osobností veřejného života a Americká psychiatrická asociace v tomto smyslu dokonce vydala už v roce 1973 tzv. Goldwaterovo pravidlo, které diagnostikování „na dálku“ zapovídá coby neetické, pokud se dotyčný nenechá dobrovolně vyšetřit. Obavy o mentální způsobilost Donalda Trumpa sice některé experty v poslední době přiměly čáru překročit, ale komora je následně napomenula.

Spousta vrcholných politiků už je ovšem po smrti nebo alespoň na penzi, takže jistý vhled do obecné psychologické výbavy, jež se s funkcí pojí, získat můžeme. Každý člověk je samozřejmě jiný, nicméně odborníci se celkem shodnou, že určité tendence a obvyklé typologie mezi úspěšnými lídry vysledovat lze.

Americký psycholog John D. Gartner si například před posledními zámořskými volbami povšiml zajímavého rozporu, z nějž zřejmě vyrůstá jistá neutěšenost lidských dějin – vlastnosti, které pomáhají v úspěšné cestě na vrchol, jsou odlišné od těch, které pomáhají společnost z onoho vrcholu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].