Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Malá velká vláda

Proč bude kabinet Andreje Babiše populární

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na fotografii je vidět právě jmenovaný premiér, jak hledí z okna Pražského hradu, a u toho je text: „Řeknu vám, že cítím velkou pokoru. Zodpovědnost. Naději. A taky se vám přiznám, že trošku stres. A za týden přijde na řadu vláda. Naše vláda pro lepší Česko bude konečně pracovat jako jeden tým. Bez nekonečného koaličního dohadování a handrkování…“ Ano, ANO to opravdu s veřejností umí, takže nás mimo jiné čeká první marketingová vláda. I proto se mnohým asi bude skutečně zdát, že všechno najednou běží tak nějak snadněji. Ale jak říká známé české přísloví: Sovy nejsou, čím se zdají být.

Tým B

Babiš slibuje konec handrkování, ve vládě má pouze své blízké, což považuje za výhodu nikoli jen pro sebe, ale i pro celou společnost. To je sporné hned z několika důvodů. Zaprvé mu většina zvučných jmen odmítla do vlády vstoupit, takže ji tvoří dosavadní ministři ANO a pak jakési béčko téže strany a jejích stoupenců. To moc slibně nevypadá.

Zadruhé nejstabilnější vláda, kterou jsme kdy měli, byla vláda Miloše Zemana. Byla také jednobarevná – po podepsání opoziční smlouvy ji podpořila ODS – a rovněž ji řídil alfasamec, který vyžadoval naprostou loajalitu. Stabilita, ticho, klid na práci… Je jedno, jak vysněné atmosféře budeme říkat, ale většinou znamená, že něco mnohem temnějšího se děje v zákulisí. Zeman musel za podporu ve sněmovně tvrdě platit. Narostla korupce, klientelismus, útoky na nezávislé instituce apod.

Babiš nebude muset svádět spory ve vládě, ale bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].