Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Topolánek ví, že by post prezidenta dal

Byl jsem u hvězdných chvil české diplomacie

Nic nezapomněl. 
(Mirek Topolánek) • Autor: Milan Jaroš
Nic nezapomněl. (Mirek Topolánek) • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Už za několik dní budeme v prvním kole vybírat hlavu státu. Proto jsme se rozhodli výjimečně odemknout profily kandidátů ze speciálního prezidentského vydání. Pokud podobné texty oceňujete a chcete je číst pravidelně, staňte se našimi předplatiteli.

Vždyť já to umím, došlo Mirku Topolánkovi, když do kamer České televize komentoval kličky politiků při sestavování nové vlády. Ještě než se za ním zavřely prosklené dveře budovy zpravodajství ČT, měl v hlavě jasno. Miloš Zeman řeší stav po volbách nestátnicky, nadržuje Andreji Babišovi a je s tím nutné něco udělat. „Proč bych to nemohl udělat já?“ zeptal se prý sám sebe a inspirován svým vystoupením v Devadesátce se rozhodl, že bude kandidovat na post českého prezidenta.

Do uzávěrky prezidentské kandidátky obnášející nutnou podpisovou podporu chybělo v tu chvíli pouhých šest dní. Doma se o svůj nápad podělil s manželkou Lucií a ta mu prý okamžitě řekla – běž do toho. „Bylo to dobré rozhodnutí,“ říká Mirek Topolánek o třicet pět dnů později v Ostravě. Prezidentský kandidát je šestý den na šňůře setkání s občany.

Opustil jsem pohodlný soukromý život

V Ostravě prší, je zima, fouká nevlídný vítr. Na Masarykově náměstí probíhají vánoční trhy a na pódiu se pokouší moderátor marně vzbudit mikulášské nadšení v několika dětech postávajících pod pódiem. U stánků je poloprázdno a Mirek Topolánek bloudí od jednoho k druhému, po pár minutách si koupí svařák. Několik lidí ho pozná, zvědavě ho okukují, dvě matky s dětmi v kočárcích se osmělí požádat o společné foto. Další dva muži, kteří někdejšího premiéra poznají, se na chvíli zastaví, ale pak jdou dál. „Že nezaleze s těma svýma prachama do nějaké díry a raději se nikde neukazuje,“ říká jeden druhému. Mirka Topolánka žádá mezitím o společné selfie další žena.

O chvíli později si Mirek Topolánek celkem ochotně udělá čas pro Respekt. Sedíme v restauraci, která poskytuje příjemný azyl před zimou a deštěm. „Opustil jsem kvůli tomuhle snu, možná jen dočasně, pohodlný soukromý život, výborný plat a skvělou práci,“ říká Mirek Topolánek. „A taky jsem dal ten soukromý život napospas novinářům a kdekomu, kdo se chce šťourat v mém majetku a mém zaměstnání.“ Jak ale dodává – cíl, ke kterému vykročil, tedy pomoci zemi v komplikovaném světě, mu za to všechno stojí.

Mirek Topolánek skončil ve vrcholné politice na jaře 2010, když do médií unikla část jeho neformálního rozhovoru s šéfredaktorem pánského časopisu Lui. Třebaže tehdejší předseda ODS své výroky typu „katolická církev se díky oblbování mas, díky brainwashingu zmocnila lidí a jejich mozků“ označil za překroucené, původně prý byly myšleny úplně opačně,nakonec je politicky neustál a musel rezignovat na vedení strany. Možná i proto, že jeho jméno bylo v médiích spojováno s podezřením, že jako premiér i jako předseda ODS protežoval klientelistické zájmy velkých energetických firem.

Za Topolánkova premiérství v letech 2006–2009 uzavřel státem ovládaný ČEZ několik smluv se soukromou společností EPH, reprezentovanou Petrem Kellnerem a Danielem Křetínským. Majetek původně patřící ČEZ skončil zásluhou značně komplikovaných a neprůhledných kontraktů v portfoliu EPH – a odborníci i média měli podezření, že se tak stalo za podmínek velmi výhodných pro její vlastníky. Třeba prodej podílu ČEZ v německém hnědouhelném dolu Mibrag Křetínského společnosti prověřovala i policie, ale případ nakonec odložila.

Nebylo proto až tak velkým překvapením, když vlivná organizace Teplárenské sdružení (hlavní slovo v ní měl opět ČEZ, EPH či další velká energetická firma Dalkia) v létě 2011 oznámila, že předsedou výkonné rady spolku se stal Mirek Topolánek, podle kuloárních informací prý hlavně díky lobbingu Daniela Křetínského, který se v té době stal hlavním majitelem EPH.

Jsem schopný manažer

O dva měsíce později bylo jasno: Mirek Topolánek nahradil Daniela Křetínského ve funkci předsedy dozorčí rady Elektrárny Opatovice patřící do impéria EPH – mimochodem dnes po ČEZ nejsilnější energetické společnosti v Česku, jejíž průměrný roční zisk se v posledních letech pohybuje kolem dvaceti miliard korun. Mirek Topolánek získal v EPH několik dalších vlivných funkcí.

„Jasně že jdou legendy a mýty, že to místo u Dana Křetínského je za odměnu. Že jsem Danovi pomohl nakupovat od ČEZ. S takovou lží se bojuje špatně. Jsem schopný manažer, mám kontakty, umím se rozhodnout, pod tlakem jsem chladnokrevný a efektivní, to si myslím, že jsou důvody, proč si mě vybral,“ říká Mirek Topolánek v ostravské restauraci a mluvčí EPH Daniel Častvaj jen e-mailem dodává, že „pan Topolánek je uznávaným expertem, který má velký podíl na mnoha dohodách EPH se zahraničními partnery“.

Ještě to stihneme. (Premiér Topolánek se svou ministryní obrany
Vlastou Parkanovou)
Ještě to stihneme. (Premiér Topolánek se svou ministryní obrany Vlastou Parkanovou)

Mirka Topolánka stále doprovází pověst muže, za jehož vlády se připravovaly rekordně vysoké a rekordně podezřelé veřejné zakázky – například privatizace pražského letiště zhruba za sto miliard korun či veřejná zakázka na odstranění ekologických škod z dob komunismu za skoro stejnou cenu. Ani jednu z těchto zakázek ovšem nakonec Topolánkova vláda po tlaku médií a veřejnosti nerealizovala.

ČEZ za Topolánka investoval sedmdesát miliard korun do podivných a – jak se později ukázalo – velmi nevýhodných zahraničních projektů na Balkáně. Slavný je taky nákup obrněnců Pandur za 14 miliard, kvůli kterému byl po čase odsouzen Marek Dalík, dlouholetý Topolánkův nejbližší spolupracovník a přítel, nebo pravděpodobně předražený nákup letounů CASA – schválený Topolánkovou vládou v demisi na jednom z posledních zasedání –, za něž je obžalována Topolánkova ministryně obrany Vlasta Parkanová.

O celé řadě témat se Mirek Topolánek bavit odmítá. 

Mirkovi Topolánkovi také uškodilo, že na vrcholu své politické kariéry opustil v roce 2008 kvůli jiné ženě manželku a tři děti. Svou politickou kariéru přitom stavěl hodně na příkladném fungování své rodiny. Třeba v roce 1996 vzbudila v Ostravě senzaci jeho (ve výsledku úspěšná) kampaň před senátními volbami, kdy se na obrazovce umístěné ve výkladní skříni na hlavním náměstí promítaly výjevy ze soukromého života kandidátovy rodiny.

A o sedm let později bylo vystoupení Topolánkovy ženy Pavly na kongresu ODS zřejmě hlavním podnětem pro straníky, aby zvolili Mirka Topolánka svým předsedou. „Ve funkci premiéra jsem rodinu neudržel, ale tu chybu v druhém manželství nezopakuji. Dál tuhle soukromou záležitost nehodlám nijak komentovat,“ odpovídá Mirek Topolánek na otázku, zda nemá strach, že se pod obnoveným mocenským stresem rozpadne i jeho druhá rodina.

V jednom ohledu se ale komentáři k rodinným věcem vyhnout nedokáže. Když ohlásil prezidentskou kandidaturu, začala média rozebírat majetek jeho nové rodiny. Ta vlastní v Praze luxusní sedmipokojový byt, ještě luxusnější apartmán ve Špindlerově Mlýně a velký dům na Kutnohorsku. „Všechno je to pořízeno na dluh, na hypotéku, ale vydělávám dost peněz, abych si to mohl dovolit splácet,“ říká Mirek Topolánek.

Byt koupil jako součást obchodní společnosti, říká, že do něj investoval skoro osm milionů korun, apartmán ve Špindlu vyšel jeho rodinu na sedmnáct milionů korun, dům na Kutnohorsku na skoro třicet milionů korun. „A taky mám naspořeny asi tři miliony korun. Vydělávám dost – neřeknu kolik –, abych si to mohl dovolit. Jako prezident bych si finančně pohoršil, ale s manželkou jsme se dohodli, že v případě vítězství ve volbě by nebyl problém se části majetku vzdát, prodat ho,“ říká Topolánek.

Sloužit Česku z Hradu

Mirek Topolánek si je nad čajem v restauraci Radegastovna jistý, že „by funkci prezidenta dal“. „Umím tvrdě vyjednávat, vedl jsem českou vládu, vedl jsem EU. Řešil jsem krizi způsobenou zastavením dodávek plynu z Ruska na Ukrajinu, byly to hvězdné chvíle české diplomacie, prosadil jsem v Česku podpis Lisabonské smlouvy, prosazoval jsem americký radar v Brdech, který by nás učinil podstatně významnější součástí NATO,“ vypočítává Mirek Topolánek své schopnosti a zásluhy, které ho podle něj předurčují „sloužit Česku z Hradu“.

Jeho politická kariéra se dá měřit i jinak. Jako premiér české vlády nedokázal odolat tlaku opozice a prezidenta Václava Klause a jeho kabinet padl uprostřed šéfování Evropské unii i zprostředkovanou zásluhou jeho spolustraníků. ODS, po dvou letech premiérství Mirka Topolánka, prohrála v roce 2008 drtivě krajské, evropské i senátní volby. „Ano ztratili jsme hodně, ale pořád jsme získávali víc, než má ODS dnes,“ říká Topolánek (a má pravdu) s tím, že za neúspěch ODS v posledních letech může do velké míry „justiční junta lidí, jako je Lenka Bradáčová, Ivo Ištvan nebo Robert Šlachta, která podléhá zájmům Andreje Babiše“.

„Třeba stíhání Dalíka,“ uvádí pak Topolánek příklad operace zmíněné junty. Jenže se stíháním Dalíka neměli například Ištvan nebo Šlachta nic společného. Spadalo sice pod Lenku Bradáčovou, ale bylo zahájeno daleko dříve, než vrchní státní zástupkyně nastoupila do funkce. „Úplně dopodrobna to neznám,“ mává rukou Topolánek a zkouší odkazovat na další případy; ani s nimi ovšem jmenovaní lidé neměli nic společného. Prezidentského kandidáta to ale v jeho přesvědčení, že „junta“ pracuje pro Babiše, nijak nezviklá.

Svou prezidentskou kandidaturu oznámil Topolánek oficiálně ve stejný den, kdy jeho dlouholetý přítel Marek Dalík nastoupil do vězení odpykat si přerušený pětiletý trest, za podvodný pokus vylákat skoro půlmiliardový úplatek za to, že vládu Mirka Topolánka přesvědčí, aby v zakázce na vojenské obrněnce dala přednost firmě Steyr. Protože Dalík sám o sobě nemohl vládu nijak „přesvědčit“, celou dobu procesu se spekuluje o tom, že loajální spolupracovník šel v podstatě sedět za svého přítele Mirka Topolánka nebo některé další politiky.

Okolnosti nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu, schválené Topolánkovou vládou chvíli před svým pádem, jsou dodnes podezřelé: ze strategického hlediska armáda stroje nepotřebovala a jejich cena byla ve srovnání s nákupy jiných armád velmi vysoká. „S Dalíkem jsem se v podstatě od roku 2006 nestýkal a to je vše, co řeknu, o tom se s váma bavit nebudu,“ odráží Topolánek otázky na dané téma.

Vášeň pro peníze

Bývalý premiér tvrdí, že jako prezident by byl mužem kompromisu. „Nejmenoval bych třeba stíhanou personu premiérem, ale snažil bych se stranu, která vyhrála volby, donutit, aby si domluvila jasného koaličního partnera. To prostě umím a věřím, že bych měl úspěch i v případě ANO,“ prohlašuje. Podle některých oslovených členů někdejší vlády Mirka Topolánka měl jejich premiér určitě schopnosti i charisma, které lidi spojuje. „Umí prosadit svůj názor, ale umí poslouchat i ostatní, ve vládě dokázal ustoupit v zájmu jejího fungování menšinovým partnerům, třeba Zeleným ve věci investic do šetření energií, což bylo v podstatě proti jeho naturelu,“ vzpomíná ministr „pro legislativu“ Topolánkovy vlády Cyril Svoboda.

Je poměrně těžké zjistit, co by Mirek Topolánek prosazoval jako prezident v zahraniční politice. Na jedné straně je pro něj „Evropská unie nepostradatelná“, ale „nechce ji reformovat, chce zachovat Evropu starou“. Je proti přijetí eura, protože „nechce ztratit poslední zbytky suverenity a platit dluhy za země, jako je Řecko a Španělsko“. Má i další výhrady. „Německo má v současné době v Evropě velmi silnou pozici. Což je nebezpečné, protože i my pak musíme následovat jakési německé sny – třeba bojovat proti klimatickým změnám,“ říká Mirek Topolánek a v tu chvíli zní jako správný manažer zaměstnavatele Daniela Křetínského, jehož zájmy leží hlavně v uhelné energetice.

Jako prezident by se Mirek Topolánek zasazoval o ochranu evropské hranice, nebo – jak říká – za pojmenování skutečných problémů; třeba těch, které přináší migrace. „Jak, to vám přesně neřeknu, názory na řešení se tvoří při vyjednávání u nás doma a pak v Evropě, to je moje zkušenost, věci se často musí řešit rychle, efektivně. A to Evropa neumí. A v tom se cítím silný,“ vysvětluje Mirek Topolánek svůj přístup. „Víte, diskuse musí být široká a já si myslím, že mé názory musí reprezentovat co nejširší vrstvu občanů. Pražskou kavárnu i moravskou vesnici,“ dodává na vysvětlenou, proč není příliš konkrétní.

Topolánek odmítá občas vyslovované spekulace, že jako kandidát je jakýmsi náhradníkem silných energetických firem za Miloše Zemana, jehož by mohla nemoc z prezidentského klání vyřadit. „To nemůže nikdo myslet vážně,“ říká na to Topolánek. „Já jsem silný zastánce NATO, on poklonkuje Rusku. Je to zatrpklý muž bez vize, bez schopnosti vyjednávat a já jeho energetické preference ani neznám. A jestli jste si nevšiml, v kampani mě žádné energetické společnosti nepodporují.“

CO SLIBUJE MT

Mirek Topolánek • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Mirek Topolánek • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

  • zůstat v EU,  ale nepřijímat euro
  • být silným vyjednavačem v případě vnitropolitických krizí
  • pojmenovat problémy a řešení migrační krize – a bude-li to nutné, ochránit české hranice
  • chránit zemi před ruským vlivem a hybridní válkou
  • spolu se středoevropskými sousedy vyvážit vzrůstající vliv Německa v EU

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2017 pod titulkem Byl jsem u hvězdných chvil české diplomacie