Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Plesání v Ratíškovicích

Plesová sezona je v plném proudu. Také v Ratíškovicích, což je vesnice u Hodonína. Školní ples, krojový ples, hasičský ples, Senior ples a tak dále. Letos poprvé se budou konat v novém Spolkovém domě. Z ulice je to jednoduchá vesnická stavba se sedlovou střechou. Ze dvora má fasádu z vlnitého plechu. Uvnitř dominuje masivní dřevo a tančí se pod stropem z trámů. Jednoduché materiály i tvary poskytnou klidné pozadí intenzivnímu plesání. Navrhl ateliér Létající inženýři.

ČLOVĚK

„Vážený pane ministře, jsme přesvědčeni, že rozhodnutí neprohlásit budovu Transgasu za kulturní památku bylo velmi nešťastné.“

Z otevřeného dopisu, který ministrovi kultury zaslali minulý týden vedoucí kateder dějin umění z univerzit v Praze, Brně i Olomouci. Zvrátí to osud brutalistního skvostu na Vinohradech?

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

VĚC

Linobanka

Minulý týden byly vyhlášeny nominace soutěže Czech Grand Design. Přibyla i nová kategorie, ilustrace – podle organizátorů je česká ilustrace dobrá, ale málo se to ví. Totéž se dá říct o nominované Magdaleně Rutové. Vytvořila například Linostock.com, což je něco jako fotobanka, ale prodávají se tu aktuální linority. Kdo chce, může si za mírnou cenu nějaký koupit a libovolně použít. Klidně i čtvrtou pražskou defenestraci – násilné vyhození segwayů z oken.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].