Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Když ti vítr napne plachtu

Dobrá bilance rozpočtu otevírá cestu ke snížení daní

Vznik funkční vládní většiny zatím vypadá jako problém, ale v jiné věci bude mít nový kabinet o starost méně. Pokud se v ekonomice nic nepokazí, státní rozpočet spěje v příštích letech ke šňůře přebytků, jakou Česko nikdy nezažilo.

Čísla vyplývají z listopadové prognózy ministerstva financí. Je to samozřejmě jen prognóza, postavená na víře, že doma ani ve světě nepřijde žádný hospodářský karambol. To je ale předpoklad, s nímž pracují mnozí ekonomičtí analytici. Nemělo by ani hrozit lakování narůžovo – prognózu připravuje zvláštní útvar ministerstva, který si zakládá na tom, že funguje nezávisle na politice a dosud vždy na něj bylo spolehnutí.

Takže pokud oficiálně představená čísla vyjdou, Česko má možnost pohnout s řadou těžkostí, na které dřív nebyly zdroje.

Jackpot za čtvrt bilionu

Padesátistránková prognóza na roky 2017–2020 stojí na předpokladu pokračujícího hospodářského růstu v Evropské unii, který se příznivě promítne i doma v parametrech jako zaměstnanost, růst mezd, kurz koruny nebo příjmy státního rozpočtu. Předpoklady nejsou nijak přehnané. V letošním třetím čtvrtletí česká ekonomika rostla o pět procent a do roku 2020 má postupně zpomalit na polovinu, tedy na dlouhodobý český průměr.

Možná se dočkají učitelé a armáda. Nebo snad i penzijní systém.

Zajímavý je řádek, kvůli kterému ministerstvo celou prognózu počítá, a sice vývoj veřejných financí. Státní rozpočet byl v přebytku již loni, šlo však o nečekané…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].