Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Bitcoinové letadlo

Kdo nestihl nakoupit, už se tím nemusí trápit

Nobelista Joseph Stiglitz má k nynější mánii kolem bitcoinu výstižnou poznámku. Dnešní cena této módní kryptoměny je podle něj dána tím, jakou cenu u něj čekáme zítra. To zatím stačí, protože víra, že zítra bude líp, je hodně vysoká. Aspoň minulý týden byla. A tak cena bitcoinu letí nahoru, stejně jako sebevýčitky těch, kteří o koupi někdy v minulosti uvažovali a neměli dost odvahy. Uklidnit je může jen to, že na vstup do hry už je pozdě.

Když bitcoin před osmi lety začínal, pár znalců a počítačových nadšenců si ho vyměňovalo v kurzu pět tisíc bitcoinů za jednu pizzu. Teď má toto virtuální platidlo po světě miliony fanoušků a kurz kolem deseti tisíc dolarů za kus. Kdo koupil před rokem, vydělal desetinásobek. V průběhu minulého týdne, kdy mytická hranice deseti tisíc dolarů padla a mánie propukla naplno, cena létala nahoru dolů o dvacet procent během jednoho dne. Jiné kryptoměny se pohybují ještě divočeji.

Stiglitz by bitcoiny rovnou zakázal. To je asi zbytečně přísné, ale jeho rada držet se od bitcoinové horečky dál, je bezpochyby správná.

Jak je možné, že za něco, co ještě před pár lety stálo jen pár haléřů, lze dnes koupit auto? Takové věci se stávají a je klidně možné, že kurz půjde ještě výš. (Jedna předpověď z minulého týdne mluví i o milionu dolarů za kus.) Vsadit na bitcoin své opravdové peníze ale za nynějších okolností není žádná racionální investice, jen adrenalinové riziko.

Bitcoin je geniální vynález, jehož sex-appeal stál od začátku na dvou nohou –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].