Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Dýchání se slimákem

Nádech, výdech...
(Zleva Kateřina Pražáková a Anna Kutíková) • Autor: Milan Jaroš
Nádech, výdech... (Zleva Kateřina Pražáková a Anna Kutíková) • Autor: Milan Jaroš

Když jste vyvíjely vašeho „frienda“, musely jste studovat, jak funguje lidský dech. Proč, když je někdo rozčilený nebo ve stresu, má zhluboka dýchat?

Nádechy nemusí být až tak hluboké. Jde spíš o to dýchat pravidelně a tak, aby byl výdech delší než nádech. Když je člověk ve stresu, třeba zabraný do práce, často zadržuje dech a má málo kyslíku v mozku. To pak vede ke zrychlenému dýchání, což vyvolává vysoký tlak, rychlé bušení srdce, pocení. Když člověk uklidní dech, zásobování kyslíkem se vyrovná, tělo funguje, jak má. Když se soustředíte na dech, má to ještě jeden účinek, nemůžete myslet na práci a na to, co se vám za celý den stalo, hlava se vypne. Člověk se to ale musí naučit. Právě při tréninku správného dýchání může náš friend hodně pomoci.

Někdo potřebuje trénovat dech?

Kateřina: Moje původní myšlenka byla, že bych chtěla vyvinout pomůcku, která pomůže lidem odbourat stres. A když jsem šla za terapeuty, říkali mi, že nejjednodušší je správně dýchat. Spousta lidí dýchá podle nich špatně: mělce, rychle, zadržují dech.

Jak by jim vaše pomůcka mohla pomoci?

V našem friendovi je nahraná frekvence dechu, skrz aplikaci v telefonu si člověk může doladit rychlost, protože každý dýcháme trochu jinak. Může si také spustit konkrétní program, třeba když si chcete deset minut odpočinout v práci nebo večer doma půl hodiny relaxovat a dýchat. Spustíte to, vezmete frienda do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].