Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Vysoká hra o Jevgenije Nikulina

Nové informace v případě údajného ruského hackera

Hlavní obava, kterou měla prezidentská kancelář před aktuální cestou Miloše Zemana za ruským prezidentem, padla. Úředníci se báli, že by návštěvu mohlo negativně poznamenat rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o budoucnosti údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Ten je od loňska ve vazbě a rozhoduje se o jeho vydání – buď do Spojených států, nebo do Ruska.

Hrad se bál, že ministr by mohl Nikulina vydat do USA, a to právě v termínu Zemanovy cesty.  To by nepochybně vyvolalo ruskou kritickou reakci. Proto úředníci podle informací Respektu ministerstvo žádali, ať verdikt případně odloží. Ve věci ale stále nerozhodl Vrchní soud v Praze, takže Pelikán ještě není na tahu a Zeman tedy může v klidu odjet.

Padesát čtyři let natvrdo

Ruského občana Jevgenije Nikulina zadrželo loni Česko na žádost FBI. Zatykač vydal americký soud v Kalifornii kvůli podezření, že se Nikulin naboural do počítačových sítí společností LinkedIn, Dropbox a Formspring a zcizil z nich data sedmdesáti sedmi milionů uživatelů, mezi něž patří i řada vlivných osob.

Rusové o vydání žádají kvůli mnoho let starému podezření z trestného činu, který donedávna neřešili. Spekuluje se, že v žádosti jde hlavně o to dostat hackera z dosahu americké justice. Američané si od Nikulina slibují, že by je mohl dovést k hackerům podezřelým z pokusů o manipulaci nedávných prezidentských voleb v USA. Žádost FBI, která přišla do Česka, ale neobsahuje žádný konkrétní poznatek, že by s nimi Nikulin…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].