Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Saúdové panikaří

Libanonský premiér se dostal do soukolí bitvy o moc nad Blízkým východem

Libanonský premiér Saad Harírí na plakátu v ulicích Bejrútu • Autor: REUTERS
Libanonský premiér Saad Harírí na plakátu v ulicích Bejrútu • Autor: REUTERS

Není zrovna běžné, že se ztratí premiér. Saad Harírí, předseda libanonské vlády, počátkem listopadu dostal urgentní telefonát od spřízněných vládců Saúdské Arábie, urychleně se dostavil a den po příletu do Rijádu oznámil zcela neočekávaně rezignaci. Na další dny se libanonské veřejnosti prakticky ztratil z očí a ani nejbližší spolupracovníci netušili, co se děje.

Harírí má saúdskoarabský pas, jeho otec v ropné mocnosti vydělal miliardy dolarů ve stavebnictví a on sám platí za prodlouženou ruku saúdskoarabského vlivu v Libanonu. V zemi se tak rozšířilo přesvědčení, že odstoupil pod tlakem hostitelů, kteří ho drží v domácím vězení. Agentura Reuters zvýšila napětí zprávou, že mu byl zabaven mobil.

Saúdská Arábie tento výklad odmítá. Sám Harírí předminulý víkend narychlo pozval novinářku ze své vlastní libanonské televizní stanice k rozhovoru, který měl rozptýlit podezření, že se stal rukojmím. Nepovedlo se. „Minulé dny jsem mlčel, protože jsem chtěl lidem umožnit, aby vstřebali význam mé rezignace a přemýšleli o ní,“ řekl v rozhovoru, ale působil při tom nervózně, bledě, nikoli tak suverénně jako obvykle. Zopakoval, že odstoupil z vlastního uvážení – kvůli strachu z atentátu hnutí Hizballáh. Tato Íránem podporovaná milice v roce 2005 bombovým atentátem zavraždila jeho otce, někdejšího premiéra Rafíka Harírího.

Libanonci tomuto vysvětlení nevěří, protože Saad Harírí s ministry vyslanými Hizballáhem už rok zasedá ve vládě národní jednoty. Nedokázal však zároveň čelit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].