Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Robůtek starší dámy

„Co to tu řve?“ ptá se ošetřovatelka se jmenovkou Maruška. Já jistě ne. Jsem milá stará dáma žijící dlouhodobě v ústavu pro pacienty s demencí. Žiju je možná silné slovo. Sedím v křesle a hladím kočku. Sem-tam, sem-tam. „Je to bába robot,“ říkává Maruška zlomyslně. Já robot nejsem. Ona bohužel taky ne, robotičtí ošetřovatelé mají zlomyslnost blokovanou. Kočka samozřejmě robot je. Robotická zvířátka patří v naší době tak nějak ke stáří – asi jako demence.

Ač tedy dementní, tohle si pamatuju. Bylo to dávno, ke konci roku 2017, když se objevily zprávy, že Sony uvádí na trh novou verzi robotického psíka Aiba. S umělou inteligencí, schopností učit se a vlastní osobností. Tou dobou se začalo i s robotickými kočkami od Hasbro. To bylo nadšení, že mňoukají a předou. Psíček Aibo zase zdvihal nožku a zurčel jako horská bystřina – všichni se z toho blahem málem počůrali. Milovali ho, i když vypadal jako z levné sci-fi.

Tehdy jsem byla jako Maruška. Mladá, nafoukaná, zlomyslná a měla jsem spoustu názorů. I na robotická zvířata jsem měla určitě názor a nebyla jsem sama. Co se toho tenkrát napsalo: třeba že zvíře nemůže fungovat na stisknutí tlačítka v mobilu, ale za chvíli už nikdo nechápal, že to mohlo být jinak.

O lásce k umělým tvorům se zase psalo jako o něčem skoro zvráceném. Že není možné mít vztah s někým, kdo jen bez odporu zrcadlí naše emoce. Ale je to možné, a navíc velmi pohodlné. Rozhodně lepší než mít vztah s někým, kdo utratí všechny peníze, pořád mluví a všechno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].