Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Doupě

Jakuba Katalpa

Jakuba Katalpa: Doupě
Jakuba Katalpa: Doupě

Jakuba Katalpa (1979) vstoupila do české literatury roku 2006 jako tajemná autorka experimentální erotické novely Je hlína k snědku?, za niž získala nominaci na Magnesii Literu pro objev roku. Ve stejném tónu pokračovala knihou Hořké moře, která jí vynesla nominaci na Cenu Jiřího Ortena za „fabulační odvahu a energický, osobitý styl vyprávění“. Výraznější úspěch u čtenářů však zaznamenal až román Němci (2012). Při zachování osobitého stylu se totiž rozhodla být přece jen vstřícnější. „Možná by se dalo říct, že jsem z monologu přešla na dialog, čtenář se pro mě stal rovnocenným partnerem, a přestože pořád mám chuť si s ním hrát a občas mu v textu kladu pasti, jeho názor mě zajímá,“ vysvětlila v rozhovoru pro Literární noviny.

Hravý dialog vede autorka (vlastním jménem Tereza Jandová) se čtenářem i v nejnovější knize Doupě, trojhlasém vyprávění o různých aspektech samoty a opuštěnosti. Stejně jako Němci je psaná věcně a čtenář se snadno orientuje v příběhu. Zároveň zůstává důraz na smyslovost: Katalpa nám svůj svět přibližuje pomocí přesně popsaných smyslových vjemů. Hmat, čich, chuť, sluch, to všechno se díky jejímu sugestivnímu stylu aktivizuje a čtenář tím hlouběji zakouší pocity postav.

Ukradená role

Květa právě oslavila sedmdesáté druhé narozeniny. Vypadá dobře, ale je to chabá útěcha v její samotě. Před dvěma lety jí zemřel muž Jiří, dcera Eva za ní chodí jen proto, aby se ji pokoušela přesvědčit o prodeji vily,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].