Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Chytré telefony a hloupí lidé

Respekt 28/2017

Nedalo mi to a musím vám po přečtení článku napsat. Neztotožňuji se se závěrem, který tam uvádíte, že „nepovedený editorial si nakonec přečtou všichni,ale autor psychologického sloupku na samém konci časopisu nesmí kvalitu ničím ohrozit“.

Rád bych vás totiž upozornil, že ne všichni čteme Respekt od začátku do konce. Řadím se k těm, kteří váš časopis čtou od rubriky Civilizace a V hlavě pozpátku k editorialu, na který mi pak ale ne vždy vyjde čas. Takže zrovna rubrika, ve které autor tyto řádky napsal, je pro můj dojem z časopisu nejdůležitější. To jen, aby cítil zodpovědnost i vůči nám, atypickým čtenářům, kteří nectí pořadí textů, jak jste jej v redakci vymysleli, ale užívají si možnost čtecí anarchie.

Petr Brož

Velmistr boží

Respekt 45/2017

Obavy z umělé inteligence (AI) by se neměly posilovat, ale uvádět na pravou míru. Strojové učení a AI je momentálně jedno z nejpopulárnějších a nejrychleji se rozvíjejících oblastí IT vůbec, což s sebou přináší také spoustu zbytečného povyku a falešných informací.

Hned na začátku je třeba si uvědomit, kolik poznání může neurologie a psychologie nabídnout o fungování lidského mozku. Víme, jak fungují individuální neurony, ale to je zhruba tak všechno. Náhled na proces fungování lidského rozumu a vědomí není o nic větší než na proces učení umělých neuronových sítí. Obě oblasti jsou aktuálně předmětem zkoumání. Každý rok se objeví nové metody, které nám umožňují lépe interpretovat vnitřní fungování algoritmů strojového učení. Obecně je však AI, jež by zvládala nejrůznější typy úkolů lépe než člověk, stále v plenkách.

Také si myslím, že obavy z robotů-generálů jsou poněkud předčasné. Většina mocných, kteří v tomto světě vedou války, si užívají možnosti ostatní ovládat. Je to stejné jako s autem, co se samo řídí: když jsme hrdým řidičem, nechali bychom si tuto příležitost pohladit si vlastní ego vzít nějakým počítačem? Ačkoli jsem osobně z tohoto technického pokroku nadšená, radost z toho, když se mi ráno podaří hladce paralelně zaparkovat, si jen tak vzít nenechám. Pokud by se však někdo hodně bál,nakonec třeba jenom stačí, aby vypadl proud.

Helena Paulasová, studentka matematiky na UP Olomouc

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].