Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Dialog v závěsu nad jevištěm

Představení Honey geniálně propojilo Dejvické divadlo s akrobaty z Cirku La Putyka

Hlavně mi neupadni... (Honey) • Autor: Hynek Glos
Hlavně mi neupadni... (Honey) • Autor: Hynek Glos

K aktuálnímu pětadvacátému výročí své existence chystá pražské Dejvické divadlo kampaň, která by vyvrátila obecně panující názor, že se do něj nikdy nedá dostat, protože je věčně vyprodané. Minulý víkend odpremiérované představení Honey ale dokazuje, že dostat k publiku toto sdělení nebude snadné. Lístky na spojení činoherního souboru s novocirkusovým sdružením Cirk La Putyka v holešovických Jatkách 78 byly pro všechny ohlášené reprízy pryč ještě před generálkou a po premiéře bude zájem ještě větší. Dopadla totiž skvěle.

Hledání limitů

Když před třemi lety z Dejvického divadla odcházel po osmnácti letech jeho umělecký šéf Miroslav Krobot, byla popularita pražské scény na vrcholu. Dostat se do hlediště na představení Ucpanej systém s excelujícím Ivanem Trojanem byl stejný rébus jako svého času (vlastně jakéhokoli času) na „Cimrmany“, mimodivadelní slávu si navíc soubor vysloužil televizním hotelovým seriálem Čtvrtá hvězda a milovníky absurdního humoru si získal i Krobotův režijní debut Díra u Hanušovic, s nímž se celý soubor objevil v kinech. Otázkou pochopitelně bylo, jak se s touhle – v českém divadelním prostředí unikátní – diváckou přízní a zároveň Krobotovým odchodem z vedení Dejvické divadlo vyrovná.

S naprostým přehledem. Obvyklý proces, kdy se slávou stoupnutou do hlavy dochází k výprodeji herců do seriálů a estrád, v nichž následně promarní svůj talent, se Dejvicím vyhnul. A hlavně se neuspokojilo samo se sebou. I pod…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].