Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák

DŮM

PAMÁTKA S PIETOU

Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák

Prší a je čas se schovat. V Brně na Obilním trhu například do funkcionalistické zastávky z roku 1926 od architekta Oskara Pořísky, která letos prošla rekonstrukcí. Je to památka, takže s pietou – péče se věnovala betonové skořepině, nově byl proveden umělý kámen a skleněné dlaždice luxfery na podlaze, oblíbené materiály funkcionalistů. Dveře vzadu vedly zřejmě do telefonního boxu – ten ovšem tak nějak ztratil účel. Autory rekonstrukce jsou architekti z ateliéru RAW, který se podílel i na obnově vily Tugendhat.

ČLOVĚK

„V příštím roce bude v ČR otevřeno jediné obchodní centrum – Géčko Ostrava.“

Zpráva společnosti Cushman & Wakefield. Letos je to také jen jedno, Central v Jablonci nad Nisou. Jestli je to dobře, nebo špatně, už zpráva neříká.

VĚC

MÚZA AVANTGARDY

Anka Čekanová byla tanečnice, múza české avantgardy a také sochaře Jaroslava Horejce, který pro ni vlastnoručně vytepal brož z alpaky. Šperk je k vidění na výstavě Uměleckoprůmyslového musea, kde jsou nyní vystaveny největší zajímavosti, unikáty a skvosty ze sbírek. V muzeu totiž probíhala rekonstrukce, minulý týden znovu otevřelo pro veřejnost právě výstavou Directors Choice (Výběr ředitele).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].