Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zátiší s krumpáčem

Moravská galerie udělala krok ke zrovnoprávnění romského umění v Česku

Demokratizace aspoň... • Autor: KamilTill
Demokratizace aspoň... • Autor: KamilTill
.. v rámci romské scény.
.. v rámci romské scény.

Ta nešťastná slova se dostala až do parlamentu a poslanci kvůli nim interpelovali tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála. Šlo o jedno z tradičních siláckých vyjádření Milana Knížáka, který se z pozice generálního ředitele Národní galerie tentokrát opřel do českých Romů. Prohlásil, že jsou nevzdělavatelní, neschopní s bílou většinou sdílet společný prostor a – což vyznělo vzhledem k jeho pozici opravdu pikantně – že nesplňují „parametry“ k tomu, aby jejich díla mohla vystavovat „jeho“ vrcholná výtvarná instituce. Letos od skandálu uběhlo patnáct let.

Dostál tehdy Knížáka ve funkci podržel. A ten se posléze rozhodl kritikům zavřít ústa tím, že od nejznámějšího romského výtvarníka Rudolfa Dzurka získal pro galerii dva obrazy a pověsil je do Veletržního paláce. O romském umění se ovšem dál vyjadřoval v duchu, že „je to zajímavý etnografický materiál“, který by měl být prezentován maximálně v Náprstkově muzeu vedle indiánských korálků. Tenhle materiál právě teď naplnil přízemí Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně. Výstava s názvem Vesmír je černý (O kosmos hino kalo) naznačuje, o jaký kus jsme se za těch patnáct let posunuli. Naštěstí o dost velký.

Odkaz k afroturismu

Projekt připravila Ladislava Gažiová (36), výtvarnice, která se přesně rok po Knížákových slovech jako jedna z prvních Romů dostala na uměleckou vysokou školu do intermediálního ateliéru Jiřího Davida na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].