Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Propichování bublin

17. listopad: Étos revolučních dní zopakovat nejde, ale snaha o hledání společných východisek za to stojí

Albertov, 22. listopad, 2015 • Autor: Milan Jaroš
Albertov, 22. listopad, 2015 • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Většina komentářů tohoto listu k 17. listopadu se nesla v duchu: i přes všechny problémy máme co slavit. Cesta po roce 1989 byla klikatá, ale svobodná. Letošní oslava přichází za výjimečných okolností, máme za sebou volby, ve kterých poprvé od listopadových dní většinu hlasů získaly strany, které posledních 28 let nevnímají pozitivně. Dá se z toho usuzovat, že to je tedy názor většiny zdejší společnosti. Testování ale nekončí, čekají nás záhy volby prezidentské, ve kterých může znovu uspět populista.

Přesto nebo právě proto můžeme s klidem napsat, že je co slavit. Připomínáme si události z listopadu roku 1989, které nám ukazují nejlepší stránku zdejší společnosti. A možná i jistou cestu ke změně. Tehdejší silou byla společná touha po konci systému, který občany ponižoval a omezoval jejich práva. Takový systém dnes už není, jaký je tedy náš společný cíl dnes?

Étos revolučních dní pochopitelně zopakovat nejde, ale snaha o hledání společných východisek za to stojí. Nejčastějším argumentem dnes je, že se lidé uzavřeli ve svých sociálních bublinách. Jakýkoli pokus je prorazit dostává označení: zbytečný, marný. Proč to však nezkoušet dál?

Napište, prosím, na adresu [email protected] nápady, jak by se podle vás daly ony bubliny prorazit, případně i návrhy, co by v tomto ohledu mohl náš časopis udělat. Budeme se těšit, a pokud bude zajímavých reakcí dostatek, představíme vám je v některém z dalších čísel.

•••

Závěrem jedna dobrá zpráva, náš kolega Tomáš Lindner vyhrál Česko-německou novinářskou cenu 2017 v kategorii text, a to za článek Sultán v Berlíně. Máme velkou radost a Tomášovi gratulujeme.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2017 pod titulkem Propichování bublin