Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nešlo to levněji?

Andrej Babiš se rád chlubí, že snížil státní dluh. Nejspíš to nebylo zadarmo.

Státní pokladnu začíná dohánět to, co Andrej Babiš vydával před volbami za jednu ze svých největších zásluh. Jde o státní dluh, který šel během Babišova působení dolů. Má to ale svoji cenu, která se projevuje až teď.

Stát si půjčuje zbytečně draho – za vyšší úrok než v první polovině roku. Jako kdyby si někdo bral hypotéku teď místo na jaře. Při koupi bytu jde o chybu za pár tisíc korun, stát ale tratí desítky milionů.

Státní dluh ke konci září činil 1610 miliard. Údaj se zveřejňuje jednou za čtvrt roku a 3. října ho přišel na ministerstvo financí odprezentovat Babiš osobně, byť od května úřad neřídí. Hlavní zprávou bylo, že dluh za Babiše klesl o 72 miliard. Prezentaci přišel natočit videoštáb ANO, na Facebooku hnutí se objevila rozverná grafika o tom, jak dřív dluh naopak rostl. Babiš to pak zdůrazňoval takřka ve všech televizních debatách před volbami.

Je pravda, že pokles dluhu je nezvyk. Nejde však jen o Babišovy zásluhy, jako je lepší výběr daní. Příčin je víc. Zaprvé rozpustil po roce 2013 rezervy ve výši 140 miliard, nahromaděné předtím kvůli hrozbě finanční krize. Zadruhé zdědil čerstvý projekt státní pokladny. Díky ní nastal v účtech státu větší pořádek a nebylo třeba si tolik půjčovat. Zatřetí měla vláda skluz u velkých výdajů, jako je stavba dálnic. Také se nečekaně rozběhla ekonomika.

Letos dluh klesl ještě z jednoho důvodu. Jeho výši řídí na ministerstvu speciální útvar, který průběžně podle potřeby vydává státní dluhopisy. Od jara vydávání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].