Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Jenom cvaknutí

Obyvatelé východní Ukrajiny se snaží přežít mezi minami

Krok za krokem.
(Pracovník DDG jde vyčistit od min další kus pole) • Autor: Oleksandr Ratushniak
Krok za krokem. (Pracovník DDG jde vyčistit od min další kus pole) • Autor: Oleksandr Ratushniak

Dům Jeleny Kirovy leží na zvláštním místě. Když se před dvěma lety boje na východní Ukrajině ustálily a fronta se přestala pohybovat, usadili se na jedné linii ukrajinští a na druhé proruští vojáci. Mezi nimi je pás široký několik set metrů: táhne se podél celého území okupovaného proruskými vojsky a žije v něm několik tisíc lidí. Na mapách je zakreslen jako šedé území nikoho a rodina Kirovova patří k obyvatelům této zóny. Pár kilometrů odtud je čtvrtmilionové město Horlivka. Stejně daleko leží osmdesátitisícová města Kosťantynivka a Bachmut. Ale tady je venkov, lesíky, remízky a křoviska – a zpustlá pole.

Nízká, bíle omítnutá zděná stavba má tři místnosti a vzadu malou zahradu. Vede k ní jen bahnitá cesta, ale v prostě zařízené kuchyni je čisto. Stojí tu stůl, vysoká skříň plná nádobí a vedle ní stejně velká almara plná zásob. Mouka, cukr, luštěniny. Pytle s bramborami, cibulí, mrkví a řepou a sklenice sádla jsou ve sklepní spíži, do které vedou z kuchyně nízké dveře. Nic jiného šestatřicetiletá Jelena Kirova, její sedmdesátiletá matka ani devatenáctiletá dcera poslední dva roky nejedí. Jen teď na podzim do jídelníčku přibyly i dýně. Jídlo vaří na kamnech, která největší místnost v domě jako jedinou vytápějí. Ve dvou ložnicích a koupelně je v zimě chlad.

I tak je spotřeba dřeva velká, pod přístřeškem na zahradě je polen a klacků na dva metry. Jelena, hlava malé rodiny, vyráží pro topivo obden. Manžel odešel před sedmi lety do Ruska za prací a už se prostě nevrátil. Do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].