Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Sex, drogy a psychóza

Vědci zkoumají, jak vážná jsou rizika marihuany

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Starý vtip říká, že pravidelné užívání marihuany má jen dva negativní účinky. První: marihuana poškozuje krátkodobou paměť. A druhý: marihuana poškozuje krátkodobou paměť.

Je to mimochodem vědecky ověřená pravda. Ale také je pravda, že celkově jsou rizika mnohem nižší než v případě alkoholu a tabáku. Jak se ale na planetě Zemi zvolna šíří legalizace mnoho dekád zakázané drogy, zájem vědců o seriózní průzkum nežádoucích účinků logicky roste. Bude-li svět stále veseleji pokuřovat, je dobré vědět, co mu hrozí. Tady je přehled dostupného poznání.

Více sexu

Marihuanu bylo kvůli ilegálnímu statusu obtížné vědecky zkoumat, mnoho představ proto vychází buď z ojedinělých studií, nebo rovnou z legend. Jednu se teď v říjnu podařilo vyvrátit urologům ze Stanfordovy univerzity. V lékařském prostředí se traduje, že náruživí kuřáci marihuany mívají potíže v sexuálním životě. Analýza padesáti tisíc Američanů, kteří svěřili detailní údaje o svém životě jisté vědecké databázi, ovšem ukázala opak. Čím více lidé kouří marihuanu, tím častěji souloží – náruživí kuřáci si sex dopřávají o dvacet procent častěji než konopní abstinenti.

Výpadky krátkodobé paměti ovšem legendou nejsou. Ve stavu intoxikace více zapomínáme, selhává i ukládání čerstvých vzpomínek do mozkového archivu, což je důvod, proč si z marihuanového večírku tak málo pamatujeme. Zdá se však, že po vystřízlivění se vše vrací do normálu.

Navzdory vdechování zplodin z hořící byliny se ze statistik kupodivu nezdá, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].