Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Mrazivé léto

Bernhard Schlink: Letní lži
Přeložila 
ZLATA KUFNEROVÁ, PROSTOR, 248 STRAN
Bernhard Schlink: Letní lži Přeložila ZLATA KUFNEROVÁ, PROSTOR, 248 STRAN

Většina čtenářů zná Bernharda Schlinka jako autora úspěšného (a úspěšně zfilmovaného) románu Předčítač. Komu se kniha zalíbila i pro chladný, nesentimentální a nade vše přesný styl, pro toho je dobrá zpráva, že ho najde i v povídkovém souboru Letní lži, který nedávno vyšel česky. Jen místo příběhu vyprávěného ve třech časových rovinách a dotýkajícího se německých i světových dějin je tu sedm úsporných a nekomplikovaných příběhů, jejichž leitmotivem je – oklamávání.

Oklamávání ve vztazích partnerských, rodinných i čistě náhodných, oklamávání sebe sama. Vše v té nejlepší tradici psychologické prózy. V jednoduchém, nedramatickém, ale přitom naprosto precizním popisu lidských vnitřních hnutí je největší kouzlo povídek. A v tom, jak dokonale odpozorované jsou drobné lidské úskoky a sebeospravedlňování; jak jemně Schlink stupňuje drama v prostých a běžných dialozích. Snad jediným, kdo se ve Schlinkových hrdinech aspoň trochu nepoznává, může být světec anebo dlouholetý trosečník na opuštěném ostrově.

Bernhard Schlink je uznávaný německý spisovatel narozený koncem války v Bielefeldu, jeho hlavní profesí je ovšem právnická praxe, kterou vykonává v Berlíně a v New Yorku. Je ztělesněním západního poválečného intelektuála – a takoví jsou i jeho hrdinové, vesměs vzdělanci, umělci a vykonavatelé svobodných povolání. Právě pohyb v důvěrně známém, kultivovaném a blahobytném prostředí Schlinkovi rozvazuje ruce a umožňuje mu soustředit se na hlavní téma, tedy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].