Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Malý velký obleček

Autor: Paul Grover
Autor: Paul Grover

Co kdyby oblečení rostlo spolu s dítětem? Tenhle nápad vytanul na mysli londýnskému designérovi Ryanu Yasinovi poté, co nepochodil u svého malého bratrance s velikostí oblečení, které mu přivezl jako dárek. Inspiroval se japonskými skládačkami origami a vyrobil kabátek a kalhoty, které rostou spolu s dítětem. A za nápad získal mezinárodní designérské ocenění James Dyson Award.

Jak dlouho tenhle oděv s dítětem roste?

Zatím jsme vyvinuli verzi kabátek plus kalhoty, dostaly název Petit Pli. Pro čtyřměsíční kojence, nosit je mohou do tří let; celkem je to tedy šest až sedm konfekčních velikostí.

Na kolik rodiče přijde?

Na ceně se dohadujeme, běžně na trhu zatím ještě není. Komplet je vyroben z velmi kvalitního materiálu, takže o úplně nejlevnější kousky nepůjde. Nicméně v konečném důsledku rodiče ušetří tím, že nebudou každou chvíli kupovat nové oblečení, protože z toho starého už dítě vyrostlo. To byl také hlavní účel tohoto projektu – neplýtvat oblečením, jak vás k tomu nutí módní průmysl. Přijde mi hrozné, kolik oděvů se takhle vyhodí, třeba proto, že jsou jen trochu zaprané. Chtěl jsem vytvořit něco, co vydrží delší dobu i u takhle malých dětí, a minimalizovat tím neustálé nakupování, které tak podstupuje každý rodič.

O jaký materiál jde?

Tkanina, využívaná také v letectví, je ultralehká, syntetická, voděodolná, větruvzdorná, dobře se pere, v zimě hřeje,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].