Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Letem světem

Autor: Getty Images
Autor: Getty Images

V Keni se opakovaly srpnové volby, jejichž sčítání Nejvyšší soud označil za neregulérní. Opakování voleb však nakonec nevedlo k posílení demokracie v hospodářsky dynamické východoafrické zemi. Naopak. Opoziční lídr Raila Odinga se rozhodl nekandidovat, členka volební komise z obav o bezpečí odletěla do USA, většina soudců se nedostavila k projednání žádosti o posunutí volebního termínu, protože se báli odplaty ze strany příznivců prezidenta Uhurua Kenyatty. Ten tlačil na brzké konání hlasování – ačkoli by zřejmě získal většinu, i pokud by volby byly regulérní.

Argentina proti populismu

Argentinský prezident Mauricio Macri uspěl ve volbách do tamního kongresu. Volby se konaly po dvou letech jeho prvního funkčního období a byly považovány za klíčový test jeho působení. Pravostředový Macri nahradil v úřadu levicovou populistku Cristinu Kirchner, která v kombinaci se svým manželem vládla zemi 12 let. Prezident uskutečňuje bolestivé reformy, vítězství je ale interpretováno jako potvrzení jeho schopnosti udržet si pro ně podporu obyvatel. Bývalá prezidentka se ve volbách sama probojovala do Senátu, její strana ale propadla. Cristina Kirchner čelí několika soudním procesům kvůli korupci a zatajování informací spojených s vyšetřováním bombového atentátu proti izraelské ambasádě.

Mauricio Macri • Autor: REUTERS
Mauricio Macri • Autor: REUTERS

Abe mění Japonsko

Premiér Šinzó Abe s přehledem vyhrál předčasné volby v Japonsku. Se svým koaličním partnerem nyní kontroluje dvě třetiny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].