Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Poklad jménem lithium

Ministři porcují nejisté miliardy z těžby, pro kterou mohli udělat mnohem víc už před lety

Možná už za pět let tady budou jezdit vlaky plné kamení. (Dubí) • Autor: Milan Jaroš
Možná už za pět let tady budou jezdit vlaky plné kamení. (Dubí) • Autor: Milan Jaroš

Opuštěná slepá kolej na nádraží v Dubí by mohla za pár let zažít velké vzkříšení. Stejně jako celá zdejší trať dolů do Teplic. Půjde-li vše podle plánu, někde tady v zalesněném masivu Krušných hor má ústit za pět let štola, ze které se budou odvážet do údolí miliony tun horniny ukrývající palivo budoucnosti – lehký a měkký kov jménem lithium, který by mohl přinést revoluci v energetice i automobilovém průmyslu.

Příprava na těžbu tu běží už sedm let, ale teď před volbami vypukl kolem lithia rozruch. Kvůli Cínovci se v průběhu jednoho týdne schází vláda, sněmovna i Senát, padají sliby o revizi surovinové politiky a obvinění z loupeže národního bohatství. Vše, co bylo pro případnou těžbu a výnosy státu určující, se přitom již dávno rozhodlo – nyní se jen ukazuje, že leccos se mohlo rozhodnout lépe.

Elon na to kápnul

Otto Janout mluví česky s nepatrným anglickým přízvukem, který prozrazuje, že velkou část života strávil v Kanadě. Dnes šedovlasý šedesátník odešel za oceán s rodiči v roce 1968 po sovětské invazi, když mu bylo teprve patnáct let. V zemi bohaté na nerostné suroviny objevil svoji životní vášeň pro geologii a stal se prospektorem – hledačem nerostných pokladů.

Po pádu železné opony se pak vrátil do rodného Československa a chtěl své profesní zkušenosti nějak zhodnotit. Začal skupovat staré geologické mapy ze sedmdesátých a osmdesátých let a zjišťoval, jaké nerosty zdejší krajina ukrývá. Pod Krušnými horami se nachází celá řada kovů, které se tu v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].