Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Nebudeme pomáhat

Předseda ODS Petr Fiala v jednom ze svých předvolebních videí nabádá, abychom si my, Češi, nenechali vnutit, že jsme sobci, když nechceme přijímat uprchlíky. Asi s tím bude slavit úspěch, Češi si skutečně nemyslí, že by se měli cítit provinile jako sobci. Fiala, Zeman, Sobotka, Babiš a jiní jim totiž s úspěchem vnutili, že nepřijímat uprchlíky je správné a špatní jsou ti, kteří to dělají.

Stejně jako u jiných témat ale záleží i tady na slovech, která použijeme. Fialův exkurz do svědomí české společnosti vypadá jinak, pokud pojmy zpřesníme. Úřednický obrat „přijímat uprchlíky“ není nic jiného než  „pomáhat lidem v nouzi“. Češi si tedy nechávají vnutit, že nepomáhat lidem v nouzi je správné. Bylo by naivní si myslet, že to později nebude mít zhoubný vliv i na ně samotné.

Ponechme teď stranou, nakolik jsou ti kteří uprchlíci či obecněji migranti v nouzi. Legitimní debata, jestli by Syřané nebo Afghánci neměli zůstat v první bezpečné zemi, tedy v Turecku, probíhala v Česku někdy před dvěma lety. Tehdy se ještě říkalo, že bychom potřebným měli pomáhat, akorát si je pořádně prověřit. Tyhle úvahy už jsou ale dávno pryč.

Okamura dospěl k názoru, že jeho voliči jsou úplní hlupáci.

Teď se mluví v českém veřejném diskurzu úplně jinak. Odporně cynický Tomio Okamura, sám syn migrantů, evidentně dospěl k závěru, že jeho voliči jsou úplní hlupáci, proto jim slibuje takový nesmysl, jakým je zákaz druhého nejrozšířenějšího náboženství Evropy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].