Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jak být šťastný v práci; My politici ze stanice Facebook

Respekt 41/2017

Respektu a jeho autorů a autorek si velmi vážím i pro jejich postoje vůči feminismu a genderové rovnosti. Po přečtení dvou stěžejních textů zmiňovaného čísla mám ale pocit, že jsme zpátky v devadesátých letech.

V článku o mladých politicích a jejich virálních kampaních není zmíněna žádná mladá politička, ale pouze dva muži, Dominik Feri a Radim Hejduk. Přitom na sítích působí velmi schopně například i Monika Horáková ze Zelených.

Téma o spokojenosti v práci také vyvolává dojem, že i svět práce je doménou mužů. Mrzí mě, že jediná citovaná žena v celém textu, Soňa Neničková (podle textu iniciátorka pozvání konzultanta do firmy svého otce), je u popisu fotky označena pouze jako dcera pana Vojtěcha Černáka. Zařazení žen do rolí manželek, dcer či sester je přitom dlouhodobě způsobem, jak byly ženy a jejich přínos brány na lehkou váhu. Právě téma spokojenosti v práci je přitom tématem řady žen ve vedení, nejčastěji manažerek lidských zdrojů, které se o jeho důležitosti snaží přesvědčit (stejně jako Soňa Neničková) své mužské kolegy. Zřejmě i tady platí, že téma se stává hodným pozornosti až ve chvíli, kdy ho za své přijmou muži.

Eliška Kodyšová

Spravedlnost na Harvardu

Respekt 41/2017

Zajímavý příběh, doufám, že se jednou dočká zfilmování. Ale co tím chci říct. Většina Michelle Jones odsoudila za zabití vlastního syna, což se samozřejmě dá chápat, je to neodpustitelné. Taky otázka, co by dělala dál, kdyby se k tomu, co provedla, nepřiznala? Možná by neměla silnou vůli a skončila by na drogách, nebo by nedej bože vraždila dál. Neměla to v životě jednoduché a to, že vyšla z vězení po dvaceti letech jako jiná osoba, se dá považovat za zázrak. A sama říkala, že slíbila sobě i svému synovi, že v čase, který jí zbývá, bude žít napravený život a bude pomáhat.

Marek Johnny Větrovec 

V kotli Tomia Okamury

Respekt 41/2017

Politický podnikatel, který se přisál na stát podobně jako Babiš. To přirovnání ke šmejdům je víc než trefné. Nejdůležitější je spamovat FB, aby lidé viděli, jak „maká“. Kdysi hlásal, že veřejnoprávní média jsou cenzurovaná a že je nezvou. Teď je pozvali a je to opravdu otřesný pohled. O kandidátkách raději nemluvit: lichvář, lhářka, co si vymyslela uprchlíky, a ministr kultury, jehož znalosti končí u pořádání vesnické tancovačky… Demokracii nahrazuje nový směr a míříme k demokracii podnikatelské (nechci použít slovo oligarchie).

Je třeba šířit osvětu, jinak se s tímhle bojovat nedá.

Petr Nový

Zen žen

Respekt 41/2017

Zen žen musím vytrhnout, než jej uvidí manželka. Prý mi to se sbíječkou sluší víc než u PC a koupelnu potřebujeme též spravit.

Jiří Vejražka

Jak najít cestu zpět

Respekt 41/2017

Výborný přehled od Jiřího Soboty o katalánské krizi a současném Španělsku. Doporučuji všem, které zajímá kontext události. Katalánská lekce též může být poučením pro náš stát. Vidíme, co by se stalo v případě czexitu. Úprk firem, který se dnes děje v Katalánsku.

Oldřich Rodrigo Knoz

Opravy

V minulém čísle nám v životopisné popisce rozhovoru „Raději vládnout s Babišem než být venku“ s Petrem Pithartem hned na začátku vypadlo slovo „bývalý“. Správně tedy mělo být uvedeno: Bývalý místopředseda Senátu Parlamentu České republiky…

Ve speciálu Respektu Zlatá devadesátá jsme nesprávně uvedli, že Miloš Růžička z agentury Bison & Rose konzultoval mediální výstupy Bohuslava Sobotky mimo jiné k privatizaci OKD. Konkrétně k této věci je nekonzultoval.

Za chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].