Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Dnes poprvé

Co letos přivádí k urně lidi, pro které dřív volby byly ztrátou času

Takže jsem se začal zajímat. (Rostislav Hubert) • Autor: Matěj Stránský
Takže jsem se začal zajímat. (Rostislav Hubert) • Autor: Matěj Stránský

Na jedny volby už si nepamatuje a na ty další by nejraději zapomněl. Ty letošní si ale bude pamatovat jasně – začíná s nimi totiž nová éra jeho života. Třiatřicetiletý prodavač v jednom z pražských antikvariátů Rostislav Hubert během dospělého života volil zatím jen dvakrát. Jednou do Senátu – a už dávno si nepamatuje, kdy to bylo, komu dal hlas, ani proč se tehdy vydal do volební místnosti. Postup aktivního občana pak zvolil ještě v roce 2013 a dovedla ho k tomu hlasitá debata, která se rozjela kolem první přímé volby českého prezidenta.

U sněmovních, komunálních, krajských ani evropských voleb nebyl nikdy, podobně jako jeho šedesátiletý otec, který ve svobodné éře svého života poprvé a naposled hodil lístek do urny během prvních polistopadových voleb v roce 1990. Rostislav Hubert vyrostl v prostředí, kde se ani nevolilo, ani se o politice nediskutovalo, a on v hlasování jednoduše nikdy neviděl žádný smysl. „Prostě mi to bylo jedno, o politiku jsem se zajímal minimálně a neznal jsem žádné politiky,“ říká s pokrčením ramen. „Myslel jsem, že stejně nic neovlivním.“ Tenhle postoj se však před časem dramaticky proměnil a letos se k volbám chystá.

Kdo šíří ty bludy?

„A myslím, že v budoucnu už nevynechám ani jedny,“ říká rozhodně. Před čtyřmi lety velmi rychle zalitoval rozhodnutí podpořit v prezidentských volbách Miloše Zemana, a to když se prezident objevil u korunovačních klenotů ve stavu, do něhož se dostal během předchozí návštěvy na ruské ambasádě, kterou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].