Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Rašící trend

Z.A.H.R.A.D.A. je nejnovějším výhonkem kategorie nedětských knih pro děti

Ewa Kolaczyńska, Adam Wójcicki: Z.A.H.R.A.D.A.
Ewa Kolaczyńska, Adam Wójcicki: Z.A.H.R.A.D.A.

Kdo ví, co je topiar, ať se přihlásí. Tak aspoň plamenka? Na tyhle otázky zřejmě neumí odpovědět ani mnohý rodič. Takže se spolu se svými dětmi může dovzdělat při četbě knížky Z.A.H.R.A.D.A., která malým čtenářům dává pochopit, co všechno obnáší krajinná architektura. Je to jedna z knih, jež se věnují tématům, která dosud „nebyla pro děti“. Kromě krajinářství třeba architektura, design nebo současné umění.

Z.A.H.R.A.D.A. navazuje na úspěch předchozích knih stejného nakladatele – polská firma Dwie Siostry vydala tituly D.O.M.E.K,D.E.S.I.G.N.,M.O.D.A.S.Z.T.U.K.A. A byl to úspěch zpočátku hodně překvapivý. Knihy totiž napsali a ilustrovali mladí, dosud neznámí autoři. Vyšly ve Varšavě a zdálo se, že se týkají vlastně okrajového tématu. Dnes jsou přeloženy do mnoha jazyků (rekordman je v tuto chvíli D.E.S.I.G.N. se čtrnácti vydáními) a prodávají se v USA, Francii, Německu, Číně – i v Česku.

Až do zpochybnění

Z.A.H.R.A.D.A. s podtitulem Zelený atlas hravě rašících a důmyslných areálů, ukazuje dětem dvaačtyřicet unikátních zahrad a parků z celého světa a z různých období. Najdeme tu Visuté zahrady Babylonie z 6. století před naším letopočtem i zahrady ve Versailles (1661), ale většina je nových, z doby po roce 2000. V novém miléniu vznikla po světě řada krajinářských kreací, které přetvářejí tradiční pojetí zahrady až do úplného zpochybnění.

Třeba pojízdná zahrada v karavanu s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].