Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis od Bajkalu

Návraty na Sibiř

Autor: Profimedia, AKG
Autor: Profimedia, AKG

K Bajkalu jezdím každé léto od roku 2008 a po roční pauze před třemi lety jsem pochopila, že se mi po zdejší krajině a atmosféře stýská natolik, že sem musím znovu. O jezeře dlouhém 636 km, jehož rozloha je podobná rozloze Belgie a které obsahuje téměř pětinu pitné vody na světě, místní hovoří jako o někom živém. Naproti ostrovu Olchon lze dokonce v jedné ze skal, při troše fantazie, spatřit jeho tvář – je to starý, rozvážný muž s poseidonským plnovousem, který se, při ještě větší fantazii, neznatelně usmívá.

Stejně tak i zdejší lidé jsou na první pohled klidní, vyrovnaní a rozhodně nesplňují představu o zbohatlých hlučných Rusech, s nimiž se můžete setkat v evropských městech. Jako by pocházeli z naprosto odlišné země. Jsou usměvaví, pohostinní, přátelští, mají sklony k duchovnu a přírodním náboženstvím. A přestože se v létě mnozí z nich nechají pohltit cestovním ruchem, aby si vydělali na zimu, po zbytek roku zaujmou stoický postoj – zazimují se ve svých prostých jednopodlažních domcích, roztopí „baňu“ a na zamrzlé jezero chodí lovit ryby.

Kolem Bajkalu žijí Rusové, Burjati a také četní Evropané – potomci revolucionářů či nepřizpůsobivých, kteří sem byli posíláni v průběhu celého bouřlivého 19. století a později také v rámci Stalinových čistek (například ve vesnici Pěsčanka fungoval v letech 1938–1953 gulag). Z náboženství se tu mísí šamanismus, tibetský buddhismus a pravoslaví. Ještě před čtyřmi pěti lety proudily na Olchon početné skupiny jogínů, tajčistů,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].